Saturday, March 12, 2005

PKNS TURUT TERLIBAT MEMPERKOSA BUKIT CERAKAH
BAGAIMANA PENGERUSI PKNS?

Akhirnya mereka yang terlibat dalam kerja-kerja memperkosa Taman Pertanian Bukit Cahaya Seri Alam ataupun Bukit Cerakah mula diseret dan didakwa di mahkamah. Namun sejauh manakah ianya memberikan penyelesaian ke atas isu ini tidaklah diketahui.

Sebagaimana dilapor dalam akhbar-akhbar hari ini 3 pemaju telah dihadapkan di Mahkamah Sesyen Shah Alam. Denda diantara RM200 ke RM300 ribu telah dikenakan ke atas ketiga-tiga pihak yang didapati bersalah di bawah Akta Perancangan Bandar dan Desa 1976 dan Akta Jalan, Parit dan Bangunan 1974.Yang melucukan, antara yang didakwa adalah Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor ataupun PKNS iaitu badan berkanun milik kerajaan negeri Selangor. PKNS sebagaimana perbadanan kemajuan di negeri-negeri lain dipengerusikan oleh Menteri Besar masing-masing. Bermakna apabila PKNS diseret, didakwa dan didapati bersalah maka seluruh organisasi ini memikul pertanggungjawabannya termasuklah Pengerusinya iaitu Khir Toyo sendiri!

Untuk rekod ahli-ahli lembaga PKNS terdiri dari:

Menteri Besar Khir Toyo (Pengerusi)
Mufti Shuib (bekas ADUN Umno)
Jegarasah Verasamy (wakil rakyat MIC)
Zakariah Md Deros (ADUN Umno)
Karim Mansor (ADUN Umno)
Liew Yuen Kong (ADUN MCA)

bermakna seluruh kerabat BN Selangor tidak boleh terlepas dari prinsip pertanggungjawaban dan dari segi moralnya mereka juga memikul beban kesalahan yang telah diputuskan oleh mahkamah itu.

Apa lagi agaknya komen Khir? OK lagi ke?

Hakim Suraya Othman semasa menjatuhkan hukuman berkata:

Let this sentence be a lesson to the affected parties and all other developres, that they respect and heed the laws and regulations. It mirrors the abhorrence of the court and the public on those who violate the enviroment.

Biarlah keputusan penghakiman ini menjadi pengajaran kepada pihak yang terlibat serta semua pemaju yang lain, iaitu mereka perlu menghormati dan mematuhi undang-undang dan peraturan. Ianya mencerminkan kemarahan mahkamah dan orang awam terhadap mereka yang memperkosa alam sekitar.

Sebelum ini kita melihat betapa Khir beria-ia mengumumkan bahawa semua yang terlibat akan diseret ke mahkamah dan didakwa dengan seberat-berat pertuduhan. Rupa-rupanya beliau pun termasuk dalam golongan mereka yang akan didakwa. Dalam hal seserius ini Khir tidaklah boleh berlepas tangan, demikian juga wakil BN negeri yang duduk dalam lembaga PKNS.

Kalau PKNS yang merupakan perbadanan milik rakyat negeri Selangor itu perlu menanggung denda RM330,000 bermakna tidak secara langsung rakyat negeri Selangorlah yang terpaksa membayarnya akibat kecuaian mereka yang membuat keputusan, dalam hal ini lembaga dan pengurusan PKNS. Oleh itu Khir dan rakan-rakan dari sudut moralnya perlu memikul tanggungjawab terhadap kesalahan ini. Kalau PKNS kena denda RM330 ribu maka Pengerusi dan ahli lembaganya sepatutnya melepaskan jawatan masing-masing tanpa lengah lagi.

OK tak Khir?

No comments: