Thursday, March 10, 2005

ISU PAKAIAN SOPAN:
KELANTAN SERIUS MEMELIHARA KEBAJIKAN RAKYAT

Kerajaan negeri Kelantan maju setapak lagi dalam usaha menjaga dan memelihara kebajikan rakyatnya apabila memberi perhatian terhadap etika berpakaian untuk pekerja wanita di premis perniagaan.

Kini bagi premis perniagaan di sekitar Kota Bharu kerajaan negeri melalui PBT mensyaratkan bahawa para pekerja wanita Islam perlulah mengenakan pakaian menutup aurat manakala pekerja wanita bukan Islam pula perlu mengenakan pakaian yang sopan bagi menjamin lesen premis perniagaan mereka diberikan keizinan.

Dalam akhbar hari ini Yang Dipertua MPKB mengumumkan garis-panduan pakaian bagi para pekerja wanita yang bukan Islam. Ini bagi memberi pentafsiran lebih jelas terhadap istilah SOPAN yang dimaksudkan. Menurut Yang Dipertua MPKB Abdul Aziz Abdul Rahman pihaknya mengesyorkan agar bagi memenuhi maksud SOPAN itu para pekerja wanita bukan Islam perlulah mengenakan pakaian sekurang-kurangnya skirt labuh dan baju tangan panjang.


YDP MPKB ABD AZIZ

MPKB sementara itu masih lagi berbincang dengan wakil-wakil pengusaha yang terbabit untuk menerima dan mengumpul maklum-balas.

Dalam akhbar THE STAR hari ini dilaporkan yang Ketua Wanita MCA Dr Ng Yen Yen tidak berpuas hati dengan langkah MPKB tersebut. Beliau berkata bahawa peraturan yang dicadangkan itu tidak perlu malah menguggat hak peribadi wanita-wanita terbabit. Kata beliau lagi wanita bukan Islam di Kelantan mengetahu sendiri maksud SOPAN itu tanpa perlu campuratangan pihak kerajaan negeri.

Memanglah MCA dan rakan kongsinya Umno tidak sekali-kali akan memberi sebarang reaksi positif terhadap usaha kerajaan negeri walaupun ianya untuk kebaikan dan keharmonian rakyat Kelantan. Dr Ng jelas membantah semata-mata kerana mahu mengambil kesempatan politik tanpa sedikit pun memberi teguran yang membina.

Salahkah MPKB sebagai badan mewakili kerajaan negeri memberikan tafsiran kepada maksud SOPAN itu? Tanpa pentafsiran jelas sudah pasti akan timbul pelbagai pandangan yang berbeza. Disinilah kerajaan dan badan-badan yang berkaitan berperanan dan bertanggungjawab untuk memberi garis panduan dan pentafsiran agar rakyat tidak kalut dan keliru.

Sebagai contoh dalam isu meminum arak yang dibenarkan oleh kerajaan pusat, apakah rakyat boleh meminum sebanyak mana yang mereka larat? Tidak, kerana apabila memandu kenderaan mereka akan disaman kiranya kandungan alkohol dalam badan mereka melepasi tahap yang ditentukan disinilah pihak berkuasa berperanan memberikan pentafsiran dan garis panduan. Mengapa Dr Ng tidak berjuang agar garispanduan ini dimansuhkan atas alasan rakyat Malaysia faham akan berapa banyak yang mereka boleh minum.

Sekurang-kurangnya dalam isu ini kerajaan Kelantan bersikap terbuka kerana bersedia menerima dan mendengar pandangan semua pihak yang terbabit. Matlamat utama adalah kebaikan semua rakyat. Wanita bukan Islam bukannya dipaksa memakai tudung atau menutup aurat sebagaimana wanita Islam (yang perintah wajibnya dikanunkan di dalam al Quran dan bukannya datang dari PAS Kelantan).

Dalam hal ini cuba Dr Ng lihat sendiri di sekeliling beliau. Contohnya sopankah pakaian wanita di litar lumba F1 Sepang apabila mengiringi para pemenang ke podium? Mengapa perlu mereka berpakaian demikian, adakah kerana cuaca panas atau untuk menarik minat dan nafsu para pengunjung dan peserta lelaki, mengapa dalam hal ini Ketua Wanita MCA membisu?!


DR NG

Kelantan mahu rakyatnya dari semua agama hidup harmoni dan sejahtera serta dapat mencari rezeki dan hidup dalam keadaan aman. Mereka membikin garispanduan dan peraturan kerana mahu menjamin kehidupan demikian. Islam tidak pernah mendiskriminasi apa lagi menyekat dan menghalang hak dan kepentingan wanita termasuklah yang bukan Islam.

Barangkali Dr Ng boleh tanya rakan-rakan beliau apa pandangan Islam Hadhari yang Dr Ng sokong itu, dalam hal seumpama ini.

No comments: