Saturday, March 12, 2005

AZALINA: NIK AZIZ JENIS TIDAK MEMBACA

Masih mengenai isu garispanduan pakaian untuk para pekerja wanita yang ingin diperkenalkan oleh MPKB. Turut tidak mahu ketinggalan memberikan komen dan membelasah Tok Guru MB Kelantan adalah Azalina Othman, Menteri Belia dan Sukan.

Kata Azalina tidak ada statistik ataupun bukti yang menunjukkan bahawa punca jenayah seksual berlaku didorong oleh cara wanita berpakaian. Malah kata beliau kenyataan seumpama yang disampaikan oleh Nik Aziz itu sebenarnya hanya akan keluar dari mereka yang tidak membaca dan tidak bermaklumat.Azalina memang dikenali sebagai seorang ahli politik yang robust dan tidak pernah bertimbang rasa lebih-lebih terhadap musuh politik beliau. Dan kenyataan beliau ini sedikit pun tidak menghairankan memandangkan beliau lebih selesa berpakaian sebagaimana Ketua Wanita MCA walaupun berlainan akidah dengan Dr Ng.

Benarlah bahawa kenyataan Tok Guru itu tidak disandarkan pada statistik namun kenyataan Azalina juga tidak berdasarkan statistik. Kalau kita lihat beberapa kes jenayah rogol dan bunuh yang high profile sejak akhir-akhir ini kebanyakannya terjadi ke atas wanita yang mendedahkan aurat.

Walaupun demikian tidak seperti Azalina, kenyataan Tok Guru adalah bersandarkan hukum. Allah swt menyebut dipenghujung ayat 59 surah al Ahzab (berkenaan pakaian menutup aurat) :

..... lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan yang baik-baik) maka dengan itu mereka tidak diganggu. Dan (ingatlah) Allah adalah Maha Pengampun lagi Maha Mengasihani.

Ini statistik dan bukit dari Allah swt! Orang Islam yang beriman tidak sekali-kali mempertikaikan ayat-ayat Allah apalagi mencabarnya. Kenyataan Tok Guru bukan berdasarkan pandangan peribadi beliau tetapi saya yakin adalah berdasarkan intipati ayat ini (dan ayat-ayat lain yang berkaitan) yang Azalina sendiri barangkali tidak membacanya. Saya tidak pasti yang Tok Guru itu jenis yang tidak membaca ataupun tidak bermaklumat sebagaimana dituduh Azalina, tapi yang saya tahu insyallah beliau reti dan faham hukum berbanding Azalina yang bab hukum menutup aurat pun semacam tak faham-faham.

Kalau mahu keluar kenyataan politik sekalipun janganlah sampai keperingkat merendah-rendahkan martabat dan ilmu seseorang itu. Lebih-lebih lagi dalam keadaan Azalina sendiri (yang saya kenali secara peribadi sejak dari kampus) yang tidak sempurna luar dalam.

No comments: