Friday, March 11, 2005

KERANA MAHU RAKYATNYA BAIK
TOK GURU DICERCA


Saya sudah menjangkakan yang isu garispanduan pakaian untuk para pekerja wanita di premis perniagaan (yang ingin diperkenalkan MPKB) pasti akan dipolitikkan oleh pelbagai pihak. Telahan saya memang benar.

Pada hari ini Ketua Wanita MCA berterusan memukul dan menyerang tindakan MPKB itu termasuklah pandangan Tok Guru MB Kelantan. Tak cukup dengan Dr Ng, Sisters in Islam juga tidak mahu ketinggalan dalam kerja memperlekehkan pandangan Tok Guru MB.Ekoran usaha MPKB untuk menerbitkan garispanduan sedemikian Tuan Guru Dato Nik Abd Aziz Nik Mat selaku MB Kelantan telah memberikan pandagan. Kata beliau pelbagai gejala sosial yang berlaku ketika ini menyebabkan Kelantan memperkenalkan kod etika berpakaian kepada semua premis perniagaan di bawah seliaan Majlis Perbandaran Kota Bharu (MPKB).

Tiba-tiba Ketua Wanita MCA Dr Ng melenting dan menyerang Tok Guru dengan mengatakan (sebagaimana dilaporkan THE STAR):

I have come to a stage where I have given up (commenting) on what Datuk Nik Abdul Aziz says. Doesnt he realize that most sex crime victims are fully dressed from head to toe and some are children? Someone with that kind of mindset on gender issues is an obstacle to the progress of women.

Saya sudah bosan mengulas pandangan Datuk Nik Abdul Aziz. Apakah beliau tidak menyedari bahawa kebanyakan mangsa jenayah seksual adalah mereka yang berpakaian lengkap dari kepala ke hujung kaki termasuklah kanak-kanak? Seseorang yang mempunyai minda sedemikian terhadap isu gender sebenarnya adalah penghalang kearah pembangunan wanita

Wakil Sisters in Islam, Nabila Nasir pula berkata:

If the way women dressed made them victims of sexual crimes then women in baju kurung and headscarves as well as girls in school uniforms would not be raped and killed.

Sekiranya cara berpakaian seseorang wanita itu mengakibatkan merek menjadi mangsa jenayah seksual bermakna wanita yang berbaju kurung dan bertudung termasuklah kanak-kanak berpakaian seragam sekolah tidak akan dirogol dan dibunuh.

Allah swt berfirman di dalam Al Quran (al Ahzab:59)

Wahai Nabi, suruhlah isteri-isterimu, anak-anak perempuanmu, dan perempuan-perempuan yang beriman, supaya melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (semasa mereka keluar), cara yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan yang baik-baik) maka dengan itu mereka tidak diganggu. Dan (ingatlah) Allah adalah Maha Pengampun lagi Maha Mengasihani

Allah swt berfirman lagi (an Nur : 31)

Dan katakanlah kepada perempuan -perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka, atau anak-anak mereka, atau bapa mertua mereka, atau anak-anak mereka, atau anak-anak tiri mereka, atau saudara-saudara mereka, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan, atau perempuan-perempuan Islam, atau hamba-hamba mereka, atau orang gaji dari orang-orang lelaki yang telah tua dan tiadk berkeinginan kepada perempuan, atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang tentang aurat perempuan; dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka; dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang-orang yang beriman, supaya kamu berjaya.

Memang pada umumnya kita melihat si binatang yang dinamakan perogol memang tidak memilih mangsanya, namun sebagai manusia Muslim kita diperintah oleh Allah swt untuk berjaga-jaga dan mengambil usaha pencegahan bagi mengelakkan sebarang kemungkinan. Inilah yang cuba diterapkan oleh kerajaan negeri pimpinan Tok Guru.

Sebagaimana kata Tok Guru dalam hal ini:

Saya sebagai bapa yang menjaga sebuah negeri kena pastikan anak-anak saya berada pada tempat yang betul agar dijauhi segala masalah yang boleh berlaku kepada mereka.

Tidakkah ini satu sikap prihatin dan bertanggungjawab seorang pemimpin yang sepatutnya dialu-alukan dan dijadikan contoh!

Kerajaan pusat sendiri mewajibkan penggunaan topi keledar ke atas penunggang dan pembonceng motosikal. Namun kalau berlaku kemalangan serius biasanya penunggang dan pembonceng menjadi mangsa walaupun menggunakan topi keledar. Lalu patutkah kita mengesyorkan agar terpulanglah pada penunggang dan pembonceng samada mahu ataupun tidak bertopi keledar?! Kalaulah pandangan Dr Ng dan rakan-rakannya mahu diterima.

Usaha pencegahan yang ingin dilaksanakan oleh Kelantan ini berdasarkan wahyu Illahi dan bukannya ciptaan Tok Guru. Sebagai kerabat BN yang mana Umno merupakan tonggaknya Dr Ng seharusnya berhati-hati ketika mengeluarkan kenyataan. Kalau sekadar nak singgung Tok Guru tak mengapa tapi jangan sampai ke peringkat menyinggung Islam dan penganutnya.

Kenapa hiruk-pikuk atas usaha Kelantan? Kenapa tak persoal apa usaha kerajaan BN dalam hal ini? Rogol dan bunuh berlaku saban hari, dimana formula penyelesaiannnya? Pesalah rogol dihukum seberat-beratnya namun kes rogol terus berlaku, kenapa?

Sepatutnya kita belajar dari formula Kelantan kalau pun tak sanggup nak sokong, lihat sahaja dari tepi padang, tapi awas jangan sampai keperingkat memperlekeh dan menghina.

No comments: