Thursday, August 30, 2007

Kenali dahulu Islam sebelum memusuhinya

Blogger terkenal Sdr Jeff Ooi yang baru mengumumkan penyertaannya ke dalam DAP telah kini secara terbuka mengunakan lamanya Screenshots untuk menyibarkan ideologi politiknya yang baru itu. Itu hak beliau, kerana sesungguhnya Malaysia adalah sebuah negara yang mengamalkan demokrasi dan hak kebebasan bersuara.

Posting terbaru Jeff, Merdeka 50: Other Views menghubungkan lamannya dengan laman web Catholic Asian News yang mempunyai liputan khas berkenaan ulangtahun kemerdekaan negara yang ke 50.


Dalam kita mewar-warkan agar rakyat Malaysia bersatu padu, saling faham memahami dan berpegang teguh pada Rukunegara, tiba-tiba masih ada kawan-kawan kita yang masih memiliki siakp dan perasaan syak wasangka walaupun telah lima dekad kita duduk bersama di bawah satu bumbung. Saya mengambil masa membaca semua artikel yang terkandung dalam liputan khas Catholic Asian News itu, rata-rata saya melihat ianya sangat phobic atau begitu rimas dan risau tentang perkembangan Islam dalam negara.

Contohnya dalam ruangan Editorialnya di bawah tajuk Merdeka Celebration & Reflection, pengarangnya menulis:

Malaysian society continues to be driven by ethnic rivalries resulting in racial, linguistic, cultural and religious divisions. The clarion call by PAS for the setting up of an Islamic State, Tun Dr Mahathir’s declaration in 2001 that Malaysia was already an Islamic State and now Dato Seri Najib Razak’s assertion that Malaysia had never been a secular State had worsened the racial and religious chasms. Many see this as a repudiation of the social contract of 1957.

Masyarakat Malaysia terus diasak dengan perbalahan ethnic yang mengakibatkan perpecahan antara kaum, bahasa, budaya dan agama. Seruan PAS ke arah pembentukan Negara Islam, pengisytiharan Tun Dr Mahathir pada tahun 2001 bahawa Malaysia adalah sebuah negara Islam dan kini pandangan Dato Seri Najib Razak bahawa Malaysia bukannya negara sekular telah mengeruhkan lagi jurang agama dan kaum ini. Ramai yang melihat perkara ini sebagai menafikan kontrak sosial 1957.

Kenapa begitu hodoh sekali pandangan laman Katholik ini terhadap Negara Islam? Bukan hanya Negara Islam yang PAS perjuangkan dilihat hodoh, begitu juga Negara Islam Tun Dr M dan Najib (terbaru PM Dollah Badawi juga mengakui Malaysia adalah negara Islam).


Dalam hal PAS untuk makluman tidak ada peruntukkan dalam Perlembagaan PAS yang menyebut bahawa parti itu berjuang untuk membentuk sebuah Negara Islam. Dalam Fasal 5 perlembagaannya, disebut tujuan PAS adalah:

Memperjuangkan wujudnya di dalam negara ini sebuah masyarakat dan pemerintahan yang terlaksana di dalamnya nilai-nilai hidup Islam dan hukum-hukumnya menuju keredhaan Allah.

Saya tidak tahu bagaimana mahu mempertahankan Negara Islam Tun Dr M atau Dollah tetapi model sebuah negeri yang Membangun Bersama Islam boleh anda lihat di Kelantan pada hari ini. Berapa banyak penganut Krisitian atau yang bukan Islam ditindas di bawah pemerintahan PAS di Kelantan? Berapa ramaikah masyarakat bukan Islam bimbang dan tidak selesa dengan pentadbiran Islam PAS di Kelantan?


Dalam ruang lingkup yang sangat terbatas, sekurang-kurangnya kalau mahu mengenali bentuk Islam yang mahu PAS perjuangkan mereka boleh melihat Kelantan. Rombongan demi rombongan ketua-ketua agama bukan Islam telah mengunjungi Pejabat MB Kelantan, keluar dengan senang hati, tidak ada pula yang semakin kusut dan takut.

Anda menjadi mush kepada apa yang tidak anda kenali. Jika ada pihak yang berfikiran begini saya bersedia menjadi jambatan untuk menemukan anda dengan pimpinan PAS samada di Ibupejabat PAS di Jalan Raja Laut, KL atau terus dengan MB Kelantan sendiri.

Pas berjuang untuk melaksanakan cita-cita perjuangannya melalui lunas demokrasi, kalau rakyat terima maka mereka dapat melaksanakan cita-cita mereka, jika tidak, maka tidaklah. Mereka terpaksa bergelut dan berhadapan dengan pelbagai karenah, politik wang dan tipudaya untuk menang dalam pilihanraya dengan pengorbanan ahli-ahli dan penyokongnya. Tetapi memberikan gambaran yang hodoh dan tidak tepat sebegini, tidaklah adil dan malah bertentangan dengan prinsip keadilan itu sendiri.

Mungkin Jeff Ooi boleh menjadi jambatan menjernihkan persepsi buruk terhadap Islam dan Negara Islam yang dikaitkan dengan PAS itu. Biar kita menjadi masyarakat Malaysia yang benar-benar bermaklumat dan tidak dihatntui oleh perkara-perkara yang kita dengar dan terima dari pihak ketiga dan keempat.

Berikut satu lagi artikel dalam laman web berkenaan:

Malaysia is a Constitutional Democracy and Not an Islamic State

The Christian Federation of Malaysia wishes to express its concern at the following remarks of Datuk Seri Najib Abdul Razak on 17th July 2007 in response to questions from reporters:
Islam is the official religion and Malaysia is an Islamic State, an Islamic State that respects the rights of the non-Muslims and we protect them.

As he is the Deputy Prime Minister of the country and for all Malaysians, he should not have made those remarks. The use of the term “Islamic State” is unacceptable to Malaysians of other faiths, on three grounds.

Firstly, the term “Islamic State” is not used in our Federal Constitution to describe the country. By citing Art. 3(1) of our Federal Constitution to infer that Malaysia was meant to be an Islamic State runs contrary to the original intention of the Constitution. The Constitution does not provide for a theocratic state.

Secondly, it was never the intention of the social contract entered into at the independence of Malaysia that Malaysia would be an Islamic State. The Constitution was structured to guarantee the right of all religious communities to co-exist and relate with each other on an equal basis as citizens of one and a united country.

Thirdly, to-date, the non-Muslim coalition parties that make up the Barisan National Government had never consented nor officially endorsed the use of the term “Islamic State” to describe the country. The Deputy Prime Minister’s statement must therefore be viewed as lacking official endorsement by the government of the day.

The Christian Federation of Malaysia appeals to the Deputy Prime Minister to retract his aforesaid remarks and to the government to refrain from the use of the term “Islamic State” in the description of Malaysia and instead to vigorously advocate the description of Malaysia as a secular constitutional democracy.

Bishop Dr. Paul Tan Chee Ing, SJChairman, Christian Federation of Malaysia
Dated: 19th July 2007

No comments: