Monday, July 09, 2007

Menteri korap, Dollah belum baca laporan

Dari Jumaat ke Jumaat, pada Jumaat 29 Jun lalu Pengerusi Gerakan Demokrasi dan Anti Korupsi atau GERAK Sdr Ezam M Nor telah menyerahkan memorandum 600 mukasurat ke Pejabat Perdana Menteri berkenaan rasuah dan salah-laku seorang Menteri Kabinet dari Umno. Ezam memaklumkan para pemberita ketika itu bahawa beliau memberi masa seminggu untuk Perdana Menteri menelaah memo tersebut dan mengambil tindakan yang sewajarnya.

Apabila pemberita bertanya beliau apakah tindakan sewajarnya yang perlu diambil, kata Ezam, tangkap dan siasat Menteri berkenaan.

Hari ini 9 Julai 2007, genap 10 hari memo tersebut diserahkan ke Pejabat Dollah. Akhbar THE SUN hari ini melaporkan bahawa Dollah semasa di Pulau Pinang semalam memaklumkan pemberita:

I have been told about it. I will read it. Whatever they gave I will read.

Saya telah dimaklumkan berkenaannya. Saya akan baca. Apa sahaja yang diserahkan saya akan baca.

Begitukah sikap Perdana Menteri yang telah mengisytiharkan perang terhadap rasuah?
Sebenarnya Dollah tak perlu pun membaca memo setebal 600 muka itu, sepatutnya pegawainya yang membaca dan menyerahkan ringkasan kepadanya, kenapa ini tidak dilakukan? Kalau nak tunggu Dollah baca kesemuanya, berapa lama pula masa yang akan diambil?

Mengapa dalam kes Ketua Pengarah BPR dahulu apabila Ezam mengemukakan laporannya, terus sahaja tindakan diambil? Mengapa dalam kes ini PM yang kononnya Pahlawan Anti Rasuah seolah tidak ambil peduli?

Rakyat yang prihatin menunggu-nunggu penafian atau tindakan dari Dollah. Yang dituduh terlibat adalah seorang yang bertaraf Menteri, bukannya calang-calang jawatan. Oleh itu tindakan segera perlu diambil. Dollah perlu berikan responnya, adakah benar atau sebaliknya. Jika tidak benar, ambil sahaja tindakan terhadap Sdr Ezam, tetapi jika berasas, apakah yang agaknya Dollah akan lakukan?

No comments: