Thursday, July 05, 2007

Keng Yaik mahu kita semua bersikap terbuka

Baru semalam kita membincangkan topik Dasar Ekonomi Baru dalam blog ini. Betapa DEB yang bermatlamat membasmi kemiskinan dan menyusun semula masyarakat itu dari segi asasnya penting dan perlu tetapi dari segi perlaksanaannya kelihatan tempang dan banyak berlaku kepincangan.

Dasar ini merupakan BIKINAN Barisan Nasional, dan sudah pastilah BN perlu bertanggungjawab terhadap bentuk dan perlaksanaannya. Jika dasar ini melihat yang masyarakat Bumiputera perlu dibantu sehingga mencapai pemilikan ekuiti sebanyak 30% umpamanya maka seharusnya pembikin dasar tadi setuju dan menerimanya sebulat suara.

Parti-parti pembangkang PAS, DAP dan PKR mungkin mempunyai pendekatan berbeza mengenai DEB ini. Ada yang mungkin tidak bersetuju sama-sekali, ada yang mahu ianya dilaksanakan dalam bentuk baru dan berbagai lagi. Itu nada parti pembangkang, dan layaklah mereka berpendirian demikian memandangkan DEB ini bukan bikinan mereka.

Tetapi apabila terdapat komponan BN sendiri yang ragu, yang sangsi malah mengkritiknya, maka jelaslah perpaduan yang BN bangga-banggakan itu mula diragui.


Semalam semasa merasmikan ulang tahun pertama Gerakan White Coffee Talk dan Forum Awam di KL Penasihat Parti Gerakan Dr Lim Keng Yaik telah mengesyorkan agar isu-isu sensitif yang membabitkan agama, budaya dan politik termasuk DEB dibincangkan secara terbuka. Ini membuktikan Gerakan dan saya percaya MCA dan MIC juga tidak senang dengan DEB.

Bagaimana Umno selaku tunggak BN mahu mempertahankan DEB ini sekiranya sesama komponannya sendiri mengkritik dan menolaknya?

Mungkin Umno perlu mengkaji semula sikap dan pendirian rakan-rakanya yang sejak akhir-akhir ini menjadi semakin bongkak dan besar kepala.

Sehubungan ini cuba kita lihat yang Keng Yaik juga mahu agar isu agama dibincang secara terbuka. Bukankah Keng Yaik salah seorang Menteri bukan Islam dalam komponan BN yang telah mengirim memo bantahan kepada PM berkenaan isu Artikel 11satu ketika dahulu yang menyokong penubuhan IFC?

Saya secara peribadi mengalu-alukan perbahasan dan perbincangan terbuka rakyat Malaysia berkenaan isu-isu budaya dan politik serta ekonomi termasuklah DEB, tetapi isu agama adalah terlalu sensitif dalam negara kita ini. Biarlah contohnya masyarakat Islam sesama masyarakat Islam membincang isu agama mereka, sebagaimana juga penganut Krisitian, Hindu, Buddha dan lain-lain pada agama mereka masing-masing.

Saya yakin orang-orang Melayu/Islam tidak redha dan bersedia untuk berbincang secara terbuka hal-ehwal dan amalan agama mereka sebagaimana yang disyorkan itu. Kalau mahu mengenali Islam, memang terdapat forum-forum sedemikian, tetapi jika mahu memotong dan menghiris-hiris Islam untuk diselongkar dan disesuaikan dengan tuntutan masyarakat bukan Islam, supaya ia selaras kononnya denga hak asasi dan seumpamanya, saya kira ianya suatu yang melampau yang tidak akan dapat diterima.

No comments: