Wednesday, July 04, 2007

Saksi yang teruk diburu jurugambar

Semalam semasa menonton Buletin Utama di TV3 saya terpaku melihat bagaimana Lans Koperal Rohaniza Roslan diperlakukan oleh jurugambar semasa beliau keluar dan masuk ke mahkamah Tinggi di Shah Alam termasuklah oleh jurukamera TV3.


Beliau diburu, diterkam sedekat mungkin seolah negara kita ini bagaikan sebuah negara yang tidak ada hormat dan adab pada seseorang. Rohaniza bukannya yang dituduh, beliau adalah saksi pendakwa, tetapi cara bagaimana beliau diperlakukan semalam (sehingga terdengar perkataan Ya Allah terbit dari mulutnya) seolah beliaulah yang dituduh membunuh Altantuya, sungguh biadap dan tidak professional sekali!

Saya tidak pasti adakah semacam satu arahan telah dikeluarkan untuk memburu dan menyerang Rohaniza sedemikian rupa kerana apabila kita melihat keluar-masuk saksi-saksi lain, tidak pula mereka dikerumun dan diperlakukan sebagaimana Rohaniza.

Saya merasakan sudah tiba masanya pihak yang berwajib memperkenalkan peraturan terutama kepada jurugambar dan jurukamera di perkarangan mahkamah. Mungkin mereka boleh diarahkan berkumpul disatu tempat untuk menjalankan tugas mereka dan tidak terkejar-kejar mengerumun saksi sehingga menganggu dan menakutkan saksi itu.

Apakah yang cuba kita ajar kepada masyarakat berikutan insiden ini? Apakah agaknya yang tergambar dalam benak fikiran anak-anak kita apabila menyaksikan insiden ini? Kalau beginilah saksi diperlakukan siapa yang mahu ke hadapan menjadi saksi lagi?

Malah semalam sebagaimana dilaporkan oleh TV3 dan akhbar-akhbar hari ini terdapat kekeocohan dan tolak-menolak antara pihak polis yang mengawal ketiga-tiga tertuduh dan jurugambar apabila tertuduh di bawa keluar dari mahkamah.

Yang dituduh pun sepatutnya dihormati kerana mereka pada dasarnya belum lagi dianggap bersalah sehingga dibuktikan bersalah.

Saya mengharapkan pihak berwajib memandang serius perkara ini khasnya dalam kes Altantuya ini kerana ianya bukan sekadar mendapat perhatian rakyat tempatan malah seluruh dunia menyaksikannya kerana melibatkan personality yang high profile.

Lahirkan masyrakat minda kelas pertama, dan mulakan dari perkarangan Mahkamah Tinggi Shah Alam.

No comments: