Monday, July 09, 2007

Apabila Pemuda Umno dirasuk

Kecoh satu Malaya apabila Tian Chua menerbitkan apa yang dikatakan gambar Najib, Razak Baginda dan mendiang Altantuya di blognya. Ini berlaku walaupun siapa sahaja yang melihat gambar itu akan akur bahawa ianya gambar yang direka-reka dan memang sebagaimana diterangkan oleh Tian Chua itulah pun maksudnya, satu bahan satira.

Tetapi kewujudan gambar sebenar trio itu bukannya satira. Seorang saksi dalam kes bunuh mendiang Altantuya iaitu Amy telah menyatakan bahawa beliau pernah melihat gambar itu dan mengecam Najib sebagai salah seorang dalam gambar tersebut. Malangnya mahkamah tidak minta supaya gambar itu (jika ada) dikemukakan sebagai bahan bukti.

Kerana itulah Tian Chua membawa gambar bikinannya ke tengah masyarakat, maksudnya kalau gambar beliau itu yang jelas direka-reka adalah palsu, maka manakah gambar sebenarnya?

(Teringat saya kerja-kerja Umno dan BN menyebarkan gambar Ku Li kononnya bertengolok salib semasa Pilihanraya Umum 1990 dahulu, terdapat satu risalah BN di kawasan saya ketika itu siap dengan dailognya (kononnya Tengku Razaleigh berkata): Ya Tuhan Jesus selamatkanlah Malaysia!)

Maka terpekik-terlolonglah para hulubalang Umno termasuklah Ketua Pemuda, Naib dan juak-juaknya, meminta supaya tindakan diambil terhadap Tian kerana menghina pemimpin negara. Baguslah tu kerana masing-masing mahu mempertahankan pemimpin mereka yang mereka kasihi, tidak kiralah samada wujud atau tidak gambar sebenarnya.

Tetapi yang paling malang adalah apabila Ketua Pemuda Umno Wilayah Persekutuan Norza Zakaria, yang saya kira mahu menunjukkan yang kokoknya yang paling kuat (agakanya lagi kuat kokok lagi tebal poketnya nanti), mendesak supaya Akta Keselamatan Dalam Negeri atau ISA digunakan terhadap penulis blog yang kononnya biadap terhadap pemimpin negara!
Sejak bila pula berlaku biadap terhadap pemimpin negara, contohnya gambar trio Tian itu, merupakan ancaman kepada keselamatan negara?

Inilah akibatnya apabila Umno dah naik Sheih (bukan Sheih Kickdefella) habis dibolos dan diterajahnya. Beringat-ingatlah sikit, kita ni kan dah hampir 50 tahun Merdeka. Negarakan mendaulatakan undang-undang, siapa sahaja yang disyaki bersalah perlu di bawa ke mahkamah untuk diadili, atau kita sudah melupuskan semua amalan itu semata-mata kerana Najib disakiti oleh gambar trio ini?

No comments: