Monday, July 12, 2004

Hasrat Ku Li "tak halal"

Marah betul kalangan pimpinan UMNO bila Ku Li isytihar tawar diri bertanding jawatan Presiden UMNO. Itupun kalau dicalonkan,kata Ku Li maknanya kalau tak ada, tak adalah. Hari ini nak bertanding jawatan dalam UMNO bukan mudah macam dahulu. Peraturan baru menetapkan perlu dapat kurang-kurang 30% pencalonan dari 191 bahagian-bahagian UMNO. Bermakna minima perlu ada 58 bahagian yang mencalonkan kalau dapat 57 atau kurang menjadi tidak layak.

Sepatutnya semakin maju negara semakin majulah UMNO, tapi hari ni tak nampak gitu. First world country but third world politics -begitulah lebih kurang!

Dalam marah-marah tu keluarlah kenyataan Pak Shahidan dari Perlis Darul Mempelam. Kata beliau hasrat Tengku Razaleigh itu adalah TIDAK HALAL kerana bertentangan dengan persetujuan Majlis Tertinggi UMNO.

Alahai Shahidan, bila pulak Majlis Tertinggi UMNO ambil tugas Majlis Fatwa Kebangsaan? Halal-Haram dalam Islam Hadhari Malaysia tugas dan kerja Majlis Fatwa bukan Majlis Tertinggi awat kalut sangat hang ni?

Demikianlah al kisah bila UMNO bertanding, macam-macam ada, macam astro.........

No comments: