Wednesday, July 07, 2004

Cemas tapi benar.....

Akhbar Nanyang Siang Pau memberitakan lebih 50% mangsa rompak, ragut dan mencabul kehormatan tidak melaporkan kejadian kepada pihak polis atas alasan tiada keyakinan terhadap mereka.

42.5% dari 168 orang bekas mangsa mengatakan mereka tidak laporkan pada polis kerana merasakan pihak polis tidak mampu untuk membantu.

Cemas tapi benar, demikianlah besarnya angka mereka yang tiada lagi keyakinan terhadap pihak polis. Bukan nak mengatakan bahawa semua anggota polis itu tidak baik akan tetapi kebanyakkan yang berasa di luar sini hasil dari pengalaman masing-masing mula hilang keyakinan terhadap pihak polis.

Bila Dato' Seri Anwar Ibrahim melangkah ke mahkamah majistret PJ semasa gelombang reformasi dahulu dengan mata lebam, orang ramai mula semakin curiga. Dan apabila Ketua Polis Negara ketika itu yang didakwa dan kemuadian didapati bersalah membelasah beliau di dalam lokap dalam keadaan tangan anwar di gari kebelakang dan matanya ditutup kain, bukan orang awam sahaja malah sesama polis sendiri pun turut bimbang.

Inilah halnya dengan pasukan polis pada hari ini yang diamanahkan untuk menjaga dan menjamin keselamatan kita sebagai warganegara. H

Amankah lagi Bukit Aman jika demikian?

No comments: