Sunday, February 13, 2005

UTUSAN TERUS MEMPERTAHANKAN JESLINA

Dalam Pancaindera, sisipan kepada akhbar Mingguan Malaysia hari ini, dipaparkan kisah peminat yang marah terhadap Jeslina, artis yang terlibat dalam serbuan JAWI di kelab maksiat Zouk baru-baru ini.


SAYA BERDOSA DENGAN TUHAN BUKAN DENGAN JAWI

Menurut kolumnis berkenaan hampir 100 peratus dari email yang diterima mengutuk dan marah-marah kepada Jeslina kerana membuat kenyataan yang beliau istilahkan sebagai berani.

Antara lain kolumnis berkenaan menulis:

Banyak yang tak puas hati dengan cara Jeslina bercakap. Kata mereka Jeslina tidak sepatutnya menyalahkan pihak penguatkuasa yang hanya menjalankan tugas mereka. Banyak juga yang kecewa apabila Jeslina mendakwa keluarga dia kata okey pakai baju tak ada lengan dan seksi itu.

Memang layaklah para pembaca berkenaan marah. Kalau artis mahu ditonjolkan sebagai contoh kepada para muda-mudi jelaslah Jeslina merupakan contoh yang terburuk setakat ini. Mana ada umat Islam yang berilmu boleh menerima kenyataan beliau bahawa pakaiannya ketika ditangkap itu OK kerana keluarganya tidak kisah pun.

Dalam Islam OK atau tidak OK kenalah rujuk kepada Al Quran dan As Sunnah yang merupakan pedoman dan ikutan mereka yang beriman. Kalau Islam dah kata haram, tak kiralah siapa pun di dunia ini, keluarga yang disayangi, suami atau isteri maupun Perdana Menteri atau kerajaan mana sekalipun tidak berhak untuk reverse atau memesongkannya.

Kalau Jeslina dan keluarganya tidak berilmu maka wajiblah pihak yang bertanggungjawab, masyarakat sekeliling ataupun pihak berkuasa mendidik dan membimbing mereka supaya faham. Membenarkan orang yang jahil menyatakan sesuatu secara terbuka bermakna bersubahat dalam kerja-kerja mungkar.

Sewajarnya pihak UTUSAN setelah menerima feedback sedemikian rupa turut akur dan insaf. Rupa-rupanya tidak. Mereka pula semakin ghairah mempertahankan Jeslina yang jahil itu. Dalam artikelnya ini kolumnis turur memuatkan gambar penuh Jeslina yang berpakaian skirt seolah-olah terus menyokong tindakan Jeslina. Malah tak cukup setakat itu, beliau membuat kesimpulan:

Itulah masalah kita. Bila artis cakap tak jujur kita kata artis itu hipokrit. Tapi bila artis terlebih jujur pun kita marah. Habis macam mana lagi?

Nampak gaya bukan hanya Jeslina yang perlu dibimbing kolumnis berkenaan juga turut perlu dibimbing sama.

No comments: