Saturday, February 26, 2005

APA LAGI SURUHANJAYA ANTARA AGAMA
KALAU PAK LAH DAN NAJIB PUN TENTANG

Akhbar hari ini memetik TPM Najib Tun Razak sebagai berkata di Pekan bahawa cadangan penubuhan Suruhanjaya Antara Agama Malaysia merupakan satu syor yang tidak sensitif dengan kedudukan agama Islam sebagai agama rasmi negara.

Dalam erti kata lain Suruhanjaya ini tidak berhak untuk HIJACK permasalahan berhubung kait dengan Islam untuk dijadikan isu dalam apa sahaja perbincangannya. Dan sebentar tadi di Tanjong Malim Pak Lah turut menyuarakan perkara yang sama, dalam kenyataannya kepada media sebagaimana yang disiarkan oleh Berita Radio RTM beliau berkata:

Cadangan penubuhan suruhanjaya ini perlulah mengambil kira pandangan pelbagai pihak.

Bermakna kalau badan-badan Islam pun menentang penubuhannya sudah pastilah ianya menjadi tidak relevant lagi dan harus dihentikan.

BERNAMA memetik Pak Lah sebagai berkata:

Controversies related to the proposed commission must be taken into consideration. The commission will become meaningless if it is opposed.

Dan semalam persidangan kebangsaan ke arah penubuhan suruhanjaya ini telah pun selesai bermesyuarat. Yang hairannya macam mana Rais Yatim selaku Menteri Kabinet boleh hadir merasmikan persidangan ini sedangkan bukan hanya NGO Islam malah PM, TPM dan anggota menteri lain menentang penubuhannya? Tidakkah ini mencerminkan bagai tidak sekatanya jemaah kabinet dalam hal ini?

Saya telah mengutarakan dalam BLOG ini bahawa mereka yang bersungguh mahu mengusahakan penubuhan suruhanjaya ini sebenarnya akan meletakkan Islam dalam keadaan berbahaya. Dan kiranya mereka ini dibiarkan dengan agenda mereka (dan kita pula diamkan) maka kita selaku umat Islam seolah-olah bersetuju menggadaikan maruah dan kedudukan agama kita untuk kepentingan orang lain.

Terbukti beberapa isu sensitif telah disentuh secara terbuka dalam persidangan tersebut contohnya (sebagaimana yang dilaporkan oleh UTUSAN MALAYSIA hari ini):

(Seorang peserta beragama Islam berkata) Malah sewaktu perbincangan mengenainya ada peserta berhujah dengan mengatakan APA YANG ISTIMEWA PADA ISLAM HINGGA PERLU DIMASUKKAN PERUNTUKKAN-PERUNTUKKAN TERSEBUT (yakni Artikel 11 (4) Perlembagaan Persekutuan).

(Seorang lagi peserta Islam dari IPTA Berkata) Persidangan tersebut menyaksikan terdapat dua trend utama pemikiran iaitu golongan yang mahukan kebebasan beragama yang tidak mempunyai batasan. Mereka ini kalau boleh mahu kebebasan itu adalah melampaui daripada peruntukkan Perlembagaan Persekutuan.

Demikianlah apabila kita secara bebal membenarkan isu Islam dibahas secara bebas dan terbuka oleh semua pihak khususnya yang bukan Islam. Pasti perkara-perkara sensitif akan diheret sedangkan perkara seumpama ini tidak pernah kita benarkan untuk dibicarakan secara terbuka oleh mana-mana pihak sejak zaman berzaman.

Dengan perkembangan ini saya kira mereka dikalangan penganut Islam yang bersekongkol dalam persidangan ini (termasuklah Sisters in Islam) perlu faham betapa besarnya mudarat yang telah mereka ambil. Hentikanlah kerja sia-sia ini.

Ingat saudara-saudara BAR Council yang merupakan salah satu badan penggerak persidangan ini pernah membenarkan terbitnya satu artikel dalam majalahnya yang mempertikaikan hak melaungkan azan melalui pembesar suara. Saya pasti kalau tertubuhnya suruhanjaya ini maka isu seumpama ini akan turut dibahas dan dibincangkan. Atas nama kebebasan dan hak asasi akhirnya Islam dipaksan tunduk dan akur dengan kemahuan puak minoriti. Jangan sampai bertindak menjolok sarang tebuan!

No comments: