Saturday, February 19, 2005

KELANTAN HARUS DIMAJUKAN:
TERIMA KASIH MAT TAIB

BERNAMA hari ini melaporkan Ketua Penerangan Umno Malaysia Muhammad Mohd Taib mendesak agar negeri Kelantan terus dibangunkan walaupun ianya diperintah oleh kerajaan PAS. Beliau menegaskan bahawa adalah merupakan tanggungjawab kerajaan yang berkuasa untuk menyalurkan pembangunan dan kemewahan kepada rakyat negeri tersebut tanpa diskriminasi ideologi ataupun agama.Malah tambah beliau kiranya ini berlaku bermakna Umno menghukum rakyat Kelantan kerana tidak mengundi mereka:

The former Umno vice-president said if party members did not pay attention to the approach aimed at helping the people, it will mean we are punishing the Kelantanese for not supporting Umno in the March 21 general election last year.

Saya mengucapkan syabas kepada Mat Taib kerana bersikap terbuka dalam hal ini. Kita kan mengamalkan demokrasi. Oleh itu adalah menjadi hak rakyat samada untuk mengundi kita
ataupun tidak. Yang pentingnya apabila rakyat telah memberi mandat dan membuat keputusan ianya perlulah dihormati oleh semua pihak.

Janganlah kerana pilihan mereka itu tidak selari dengan kehendak kita maka mereka dihukum. Tambahan pula kita kan sebangsa dan seagama.

Mat Taib sewajarnya juga menasihatkan Annuar Musa dan pengikutnya agar berkerjasama dengan kerajaan negeri Kelantan. Kerajaan PAS mewarisi kerajaan negeri dari Umno dengan hutang yang ditinggalkan sebanyak RM718,000 juta. Angka ini berjaya dikurangkan sebanyak RM134,900 juta sepanjang 13 tahun pemerintahan PAS walaupun dalam keadaan pelbagai tekanan dan kekangan.

Kasihanilah rakyat Kelantan yang tidak berdosa itu. Kini mereka memiliki kerajaan negeri yang telus dan bersih sebagaimana citarasa mereka. Izinkanlah kerajaan negeri ini mentadbir tanpa sebarang sekatan. Hormatilah hak mereka, jangan lagi diwujudkan kerajaan dalam kerajaan sebagaimana yang ada hari ini.

Nanti pilihanraya umum sekali lagi Umno cubalah untuk merampas kuasa melalui lunas demokrasi akan tetapi sehingga itu hormatilah keputusan rakyat.

No comments: