Wednesday, November 30, 2005

Masjid di Kelantan Masjid di Selangor

Terpampang dalam akhbar UTUSAN MALAYSIA hari ini wajah Timbalan Presiden Umno duduk bersila berbincang dengan AJK Masjid Pauh, Banggol Chica, Pasir Mas.
Najib digambarkan begitu prihatin terhadap kebajikan masjid tersebut.


Najib dalam sebuah Masjid di Kelantan

Dan seperti biasa berkebetulan lawatannya bersempena kempen pilihanraya kecil Pengakalan Pasir, maka Najib turut berjanji akan membantu membangunkan lagi masjid tersebut.

Seperti biasa rakyat Kelantan yang terkenal dengan peramahnya dan menghormati tetamu itu, kelihatan begitu mesra meraikan Najib.

Sekadar memperingati saudara-saudara kita di Kelantan khususnya di Pengkalan Pasir yang akan keluar mengundi pada 6 haribulan Disember ini, awas dan berwaspadalah. Berbanggalah di negeri SERAMBI MEKAH ini tuan-tuan semua bebas mengimarahkan masjid, menjadikan institusi masjid sebagai pengkalan ilmu, madrasah ilmu tanpa sekatan dan batasan. Hal-ehwal dan pentadbiran masjid tuan-tuan diserahkan kepada anak-anak kariah.

Namun di luar SERAMBI MEKAH termasuklah di negeri SELANGOR MAJU 2005 dalam bab hal-ehwal masjid ini berbeza sama-sekali situasinya.

Di Selangor pentadbiran dan pengurusan masjid berada dalam cengkaman Jabatan Agama yang menerima arahan EXCO Agama yang melapor diri terus ke MB Selangor yang menerima isyarat dari Umno Negeri.

Di Selangor yang walaupun negerinya kononnya MAJU namun masjid-masjidnya tidaklah semaju mana pengurusannya. Masjid di Selangor dibelenggu sehingga tokoh-tokoh ulamak yang berkelayakan dan berwibawa disekat dan dilarang dari menyampaikan ilmu mereka di rumah-rumah Allah. Akibatnya rumah-rumah Allah di Selangor yang satu ketika menjadi pusat ilmu kini menjadi lesu dan bisu.


Para ulamak ini diharamkan di Selangor!

Siapa tidak kenal contohnya DATO ISHAK BAHAROM. Dato Ishak bukan sekadar seorang ulamak anak Selangor yang terkenal malah beliau pernah menjawat jawatan MUFTI NEGERI SELANGOR. Percayakah tuan-tuan Dato Ishak ini diharamkan dari memberikan sebarang ceramah ataupun kuliah dimana-mana masjid ataupun surau di seluruh Selangor!

Demikian juga USTAZ DATO ISMAIL KAMUS. Siapa tidak kenal beliau, anak Selangor yang pernah menjadi PAKAR RUJUK di PUSAT ISLAM. Mengajar dan menyampaikan ilmunya bukan sekadar ke seluruh ceruk-rantau negara malah sehingga di hadapan ke bawah DYMM Al Sultan Brunei di istana Baginda pun pernah beliau diundang. Beliau dibenarkan berdakwah melalui Radio Singapura akan tetapi di negeri beliau sendiri, di Selangor, Ustaz Ismail diharamkan berceramah.

Siapa juga tidak kenal USTAZ DATO DR HARUN DIN. Bekas Profesor Syariah di UKM yang terkenal dan diiktiraf oleh dunia Islam. Pernah muncul berdakwah dalam siri-siri TV, pernah diundang oleh para menteri, ketua-ketua jabatan, pihak istana dan lain-lain. Seperti juga Dato Ishak dan Ustaz Ismail, Dr Harun Din juga diharamkan berceramah di negeri Selangor.

Kesimpulannya itulah nasib para ulamak di luar Kelantan pada hari ini, ilmunya tingi, namun tidak dihargai dan disenangi oleh pihak kerajaan di luar Kelantan. Oleh itu fikirlah semasak-masaknya dan jangan perjudikan nasib dan masadepan Islam pada 6 haribulan Disember ini, terus Membangun Bersama Islam, insyallah.

No comments: