Friday, November 18, 2005

Khairy mahu ajar orang Kelantan memilih pemimpin

Berikut adalah petikan akhbar UTUSAN hari ini di bawah tajuk, Khairy minta pemuda kerja keras:

Pergerakan Pemuda UMNO diminta bekerja keras untuk menawan kerusi Dewan Undangan Negeri Kecil (DUN) Pengkalan Pasir bagi dijadikan pemangkin untuk menguasai semula pemerintahan Kelantan.

Naib Ketuanya, Khairy Jamaluddin berkata, perubahan perlu dilakukan demi kepentingan masa depan rakyat.

Beliau berkata, menjadi tugas pihaknya untuk membantu rakyat negeri berkenaan mengubah nasib mereka yang sekian lama dinafikan kepimpinan berwibawa di bawah pemerintahan pembangkang.

Ia merupakan langkah pertama kita untuk menawan kembali negeri ini yang sudah lama rakyat dan umat Islam di Kelantan dinafikan kepemimpinan berwibawa di bawah pemerintahan PAS.

Bagi saya selain melihatkan keangkuhannya Khairy turut mahu merendah-rendahkan daya berfikir dan membuat keputusan rakyat Kelantan. Kenyataan ini merupakan satu penghinaan kepada hak rakyat Kelantan dalam memilih dan menobatkan kepimpinan mereka sendiri diperingkat negeri.

Pada tahun 1990 rakyat Kelantan telah memberi mandat menerusi proses demokrasi menaikkan kerajaan negeri baru menggantikan kerajaan Umno dan BN yang mereka kira sudah tidak berwibawa lagi. Mandat ini diperbaharui pada tahun 1995, 1999 dan terbaru pada tahun 2004 lalu.

Benarkah statement Khairy mengatakan rakyat Kelantan kini dinafikan kepimpinan yang berwibawa?

Kelantan kini dipimpin oleh seorang tokoh ulamak yang disegani ramai, ilmunya diiktiraf dan diperakui oleh kawan dan lawan iaitu Tok Guru Nik Aziz. Tidak rasuah, tidak mengamalkan kronisma dan nepotisma, tak tipu duit rakyat, tak seleweng wang rakyat termiskin, bersih, ikhlas, disenangi rakyat ringkasnya tak keterlaluanlah kalau dikatakan beliau satu-satunya MB Kelantan yang terbaik dalam sejarah!

Tiba-tiba dari Seremban Khairy melalak mengatakan yang rakyat Kelantan perlu mengubah nasib dan perlu menaikkan pimpinan yang berwibawa. Siapakah pimpinan yang dimaksudkan Khairy itu?

Annuar Musa, Mustapa?

Sedangkan kedua-dua tokoh ini diketahui umum tidak boleh duduk bersama sebumbung. Nama Annuar dan Mustapa kedua-duanya naik dalam kes skandal PPRT yang telah melihatkan bekas Ketua Setiausaha Kementerian Luar Bandar yang didapati bersalah dan dipenjarakan 5 tahun.
Dimanakah letak baiknya mereka kalau nak dibandingkan dengan Tok Guru?

Kini selaku Ketua Perhubungan Umno Kelantan da Ketua Pembangkang, siapa tidak kenal karekter Annuar Musa?

Bila marah dengan tindak-tanduk Al Sultan Kelantan dahulu kerana cenderung kepada Ku Li ketika Ku Li bersama dalam kerajaan Angkatan Perpaduan Ummah, Annuar sanggup dan tergamak menabalkan Sultan baru!


dari Laman Marhaen

Bila kalah dalam PRU terdahulu beliau sanggup menyalahkan Presiden parti (ketika itu Dr M) sebagai salah satu faktor yang mengakibatkan rakyat menolak Umno. Rakyat tidak senang dengan Mahathir katanya, bukan beliau.

Bila terpacul kes PPRT Annuar pantas menuding jari kepada si anu dan si anu (ketika pendedahan awal dibuat oleh Dato Azmi dan kemudiannya Dollah Kok Lanas). Orang keliling-kelalangnya semua bersalah tetapi beliau tidak. Akhirnya Dr Aziz yang ramai kenali sebagai bersih dan jujur itu memikul hukuman penjara ankara karenah Annuar.

Bila disahkan tewas dalam PRU 2004 lalu, Annuar sungguh tidak puas hati. Terlepaslah peluang beliau untuk jadi MB. Lalu tanpa segan dan malu (sebagaimana didedahkan oleh Mohd Sayuti Osman) beliau telah meminang Tok Guru untuk menubuhkan kerajaan campuran. Sekurang-kurangnya tak boleh jadi MB melalui kerajaan campuran ini beliau bolehlah dinobatkan sebagai TMB. Annuar keciwa dan malu bila pinangan beliau itu ditolak mentah-mentah oleh Tok Guru!

Jadi dimanakah letaknya kewibawaan pimpinan Umno Kelantan kalau nak dibandingkan dengan Tok Guru dan rakan-rakan dalam kerajaan negeri?

Khairy tak perlulah menabur fitnah,mereka-reka cerita, kerana rakyat tahu,Khairy ada agenda tersendiri. Bagi Khairy pilihanraya kecil ini adalah SPRINGBOARD bagi beliau untuk melonjakkan dirinya ke atas singgahsana Umno.

Saya memetik nukilan Jeff Ooi di dalam BLOG nya Screenshots bersekali dengan gambar petikannya (anda boleh bersetuju atau tidak bersetuju):

Under the glaring lenses of the cameras, the PMs son in law Khairuddin Jamaluddin, a.k.a. Khairy, is portrayed as a media savvy person who will not shy away from any photo opportunity not even during such occasions as a solemn funeral or a live event after a death.

During the funeral for his mother in law, live TV telecast shows Khairy taking the stunning plunge into Endons grave to help in laying out the body and covering it with eart. While it wins the admiration of the makciks who approved of his filial affiliation, some senior editors and journalists, I was told, burst into laughters watching the live images beaming into their newsroom TV sets.

Another death took place in Kelantan recently, the demise of state assemblyman Wan Abdul Aziz Wan Jaafar (PAS: Pengkalan Pasir), and a by-election will be called on December 6.
Last week, we saw Khairy parachuted into Kelantan for his campaigning work. This is the pictute which appeared in The Star (Nov 9, Pg 10).


Perhatikan, masyallah betapa intimnya Khairy dengan masyarakat warga emas, tak cukup dengan itu, perhatikanlah biji-biji tasbih di pergelenan tangan kanannya (cukup untuk dirakamkam oleh kamera), aduhai baik dan waraknya anak muda ini.


dari BLOG Screenshots

Kesimpulannya, meminjam kata-kata Pak Ali dalam filem Madu Tiga (arahan P. Ramlee):

Baik, baik ada makna tu!

No comments: