Monday, January 08, 2007

Report Card Pak Lah

Penganalisa politik akhbar THE STAR Sdri Joceline Tan hari ini menulis atas tajuk:

Report card on Abdullah

Dimana beliau melaporkan berkenaan ucapan Pengerusi BERNAMA Datuk Annuar Zaini yang telah berucap dalam satu persidangan berhubung pencapaian PM selama 3 tahun di Putrjaya. Beliau telah mengulas pencapaian Dollah dalam isu menangani rasuah.

Kata Annuar pembenterasan rasuah merupakan isu utama yang diberikan tumpuan oleh Dollah sejak menjadi PM walaupun mengakui masih banyak lagi yang perlu dilakukan.

Mungkin benarlah bahawa rasuah merupakan isu utama yang diberi tumpuan oleh Dollah akan tetapi sejauh manakah keberkesanan dan kejayaannya masih boleh banyak diperdebatkan. Dollah menjadi PM ketika anak, menantu dan adik-beradik beliau turut terlibat dalam sektor perniagaan termasuklah yang melibakan perolehan dan kontrak kerajaan yang telah tidak mengecualikan beliau sendiri dari turut terdedah dalam bahana ini.

Bukannya anak menantu dan kaum kerabat PM tidak boleh berniaga, namun perlu ada garispanduan yang menetapkan sejauh manakah mereka ini dibolehkan terlibat dalam kerja-kerja dan usaha yang melibatkan kepentingan kerajaan. Saya pernah menulis dalam BLOG ini betapa mendiang Tun Tan Siew Sin, bekas Menteri Kewangan Malaysia pernah melarang isterinya dari memohon untuk mendapatkan saham terbitan awam atau IPO kerana beliau tidak mahu dilihat sebagai telah menyalah-gunakan kuasa walaupun hakikatnya Menteri Kewangan tidak terlibat langsung dalam menentukan siapa yang berjaya dan siapa yang tidak dalam proses IPO.

Itu baru memohon saham, bagaimana pula anak-anak dan kaum kerabat pimpinan politik yang pada hari ini bukan sekadar memohon malah memiliki syarikat-syarikat korporat gergasi ini, contohnya anak KM Sarawak yang memiliki institusi kewangan dan anak PM yang memperolehi kontrak dari GLC (walaupun pada kadar yang kononnya kecil).

Anuar sebagaimana dilaporkan dalam THE STAR hanya menumpukan ulasannya terhadap rasuah dari kalangan kakitangan dan pegawai kerajaan. Benar kita tidak menafikan bahawa masalah ini serius namun jangan pula kita lupa atau buat-buat buta bahawa rasuah dan salah-guna kuasa lebih besar lagi berlaku dikalangan mereka yang berkuasa dari kalangan ahli-ahli politik.

Siapakah yang membina ISTANA di Pandamaran tanpa memperdulikan undang-undang dan peraturan? Siapakah yang telah meluluskan tanah-tanah balak untuk diberikan kepada kawan-kawannya?

Jangan pula kita tutup sebelah mata dalam kes rasuah dalam pilihanraya. Wang ringit bertukar tangan untuk membeli undi. Dalam proses perlantikkan pemimpin masyarakat, iaitu melalu proses pilihanraya pun kita terlibat dalam membli undi, lalu bagaimana kita nak salahkan contohnya mata-mata polis yang minta RM10-20 ringgit untuk tidak menyaman seorang pemuda yang menunggang motorsikal tanpa lessen!

Perang rasuah perlu bermula dari atas. Dari proses pemilihan pemimpin lagi. Kalau proses pemilihan pun dipengaruhi rasuah, jangan haraplah peperangan apa jenis sekali pun akan berjaya diperingkat-peringkat yang lain.

Kesimpulannya bagi saya report card nya fail, dan murid ini perlu ditamatkan persekolahnnya!

No comments: