Wednesday, January 10, 2007

Isu TOL: OSA digunakan untuk mengancam rakyat

Semalam bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohammad dilaporkan membuat syor agar jumlah kutipan atau pendapatan dari tol yang dikutip oleh pemegang-pemegang konsesi lebuhraya didedahkan kepengetahuan umum.

Malah Pengerusi Jawatankuasa Membantah Kenaikan Tol Tuan Syed Shahir Syed Mohamud turut mendesak agar perkara yang sama dilakukan. Ini bagi membolehkan rakyat memeriksa adakah keuntungan mereka ini kini sudah melampaui jumlah kos pembinaan lebuhraya itu atau bagaimana.

Kerana menurut setengah-setengah pihak jumlah pampas an yang dibayar oleh kerajaan kini mengatasi jumlah pembinaan kelima-lima lebuhraya yang mengumumkan kenaikan kadar tolnya bermula 1 Januari ini.

Dan PKR baru-baru ini mendedahkan memiliki salinan perjanjian konsesi lebuhraya ini dimana, ianya didedahkan begitu berat sebelah sehingga memberikan keuntungan luar biasa kepada para pemegangnya.

Apa kata Pak Lah?

Dalam UTUSAN hari ini:

Kerajaan tidak boleh terus beri subsidi tol.

Kata Dollah lagi:

Kita tahu untuk kegunaan kemudahan seperti itu bayaran perlu dikenakan.

Menurut THE STAR Dollah berkata:

If you want to use such facilities you pay for them

Saya minta maaf tetapi saya merasakan semalam semasa menjawab soalan-soalan dari para pemberita ini Dollah agak BLUR dan kalau boleh mahu mengelakkan diri kerana berkemungkinan beliau tidak maklum tentang isu tol ini. Terbukti menurut THE SUN :

When told that LDP recorded an RM80million profit in its 2006 annual report and why there was a need for the government to still compensate the company Abdullah said: We had a lot of discussion on this. We did what we felt was right. If you (reporter) have more information on what you said, please let us know.

Pelik tak? Apa yang dimaklumkan oleh REPORTER berkenaan adalah maklumat kewangan syarikat yang mengendalikan LDP, ianya bukan maklumat eksklusif tetapi PM yang juga Menteri Kewangan boleh minta agar REPORTER itu memberikan kepada beliau maklumat tersebut??!!

Sehubungan dengan itu dari New Dehi Menteri Kerjaraya Samy Vellu mula melihat yang asakkan dan pendedahan rakyat melalui Gabungan Menentang Kenaikan Tol ini kini semakin berani (dan benar) dan mula mengancam beliau, PM dan kerajaan BN lalu beliau mula menguna taktik ugutan.

Melalui TV semalam Samy mengancam bahawa Akta Rahsia Rasmi OSA akan digunakan terhadap pihak yang mendedahkan perjanjian konsesi antara pemegang konsesi dan kerajaan. Dan Dollah sendiri bersetuju apabila Utusan melaporkan beliau sebagai berkata:

Kerajaan boleh mengambil tindakan sekiranya dokumen itu diklasifikasikan di bawah OSA.

Apalah yang rahsia sangat sehingga perjanjian konsesi itu pun mahu disorok-sorok dari pengetahuan rakyat. Adakah mengetahui syarat-syarat perjanjian itu boleh mengancam keselamatan negara? Kecualilah memenag pihak pimpinan politik dalam kerajaan hari ini bimbang akan terdedah tembelang dan kelemahan mereka.

Bagi saya jika tindakan melalui OSA dimabil semata-mata kerana pihak pembangkang mendedahkan sesuatu demi kepentingan rakyat, maka kita semua berhak bangun mempertahankan usaha berani itu dan jika ada pihak yang diseret ke pengadilan maka rakyat harus bangun membela dan mempertahankan mereka itu.

Sementara itu apabila Dollah diminta mengulas kenyataan Tun Dr Mahathir berkenaan isu tol ini THE SUN melaporkan:

Abdullah did not offer a reply (jadi betul tak telahan saya?)

(maaf artikel ini hanya dapat diupload lewat malam kerana gangguan internet siang tadi)

No comments: