Friday, January 19, 2007

Penggabungan Utusan NST batal: Siapa yang untung?

TAK JADI itulah tajuk akhbar Utusan Malaysia hari ini.

Cadangan gabungan antara dua gergasi media iaitu NSTP dan Utusan akhirnya secara rasmi dibatalkan. Pembatalan ini kerana kedua-dua pihak dilaporkan gagal mencapai persetujuan untuk membentuk satu skim penggabungan yang akan memberi manfaat kepada kedua-dua syarikat dan para pemegang saham mereka.

Pastilah berita ini akan mengembirakan banyak pihak. Pastilah terutamanya lega para kakitangan Utusan yang sebelum ini resah memikirkan nasib dan masadepan masing-masing.

Tetapi menurut Jeff Ooi yang paling gembira sekali seudah pastilah para pemegang saham kedua-dua pihak kerana semasa spekulasi ini bertiup kencang saham kedua-dua buah syarikat yang tersenarai di Bursa Malaysia itu melonjak naik terutama sejak 1 Disember lalu.

Saham NSTP contohnya mencacak naik dari RM1.60 sen sebelum berita penggabungan ini keluar sehinggalah ke RM2.90. Manakala Utusan yang Cuma bernilai RM0.90 sen sebelum berita penggabungan ini terbit telah naik sehingga RM1.90.

Orang lain senak perut memikirkan apa akan jadi apabila berlaku penggabungan, mungkinkah kakitangannya diminta berhenti, tetapi para pemegang saham dan spekulator dari kalangan orang-orang dalam Umno terutamanya tersenyum lebar, jadi atau tak jadi, sekurang-kurangnya aku dah raih keuntungan.

Jadi apa yang dikatakan kebebasan akhbar yang ada pada Utusan itu akan kekallah, Utusan akan terus berperanan sebagai:

Penyibar Fikiran Rakyat

Betulkah? Setahu saya gabung atau tak gabung Utusan akan terus kekal sebagai penyibar suara dan kehendak Umno, dulu kini dan selamanya (walaupun kakitangannya tidak semestinya begitu)

(SEMENTARA ITU: Blogger Jeff Ooi dan Rocky Bru disaman malu oleh NSTP kerana kononnya menulis artikel yang mencederakan nama baik mereka. Akhbar boleh kritik dan tabur fitnah tetapi orang lain jangan)

No comments: