Monday, June 20, 2005

SIAPA PEGANG KEMUDI PUTERA UMNO?

Semalam Pak Lah selaku Presiden Umno telah hadir merasmikan pelancaran gilang-gemilang sayap baru Umno iaitu Putera Umno. Majlis berlangsung di Stadium Hang Tuah Melaka.


PALING KANAN KETUA PUTERA UMNO YANG BARU LAHIR

Acara yang dipenuhi dengan konsert dan hiburan itu bermula seawal jam 3.00 petang dengan konsert dan persembahan oleh barisan artis jemputan termasuklah Aznil Nawawi dan KRU. Menurut laporan stadium telah dibanjiri lebih 30,000 orang muda-mudi yang pastinya tertarik dan terpikat dengan program hiburan pada malam tersebut.

Menurut Ketua Pemuda Umno Hishamuddin Tun Hussien yang berucap dalam acara tersebut, penubuhan Putera Umno membuktikan komitmen Presiden UMNO yang ingin memastikan anak-anak bangsa Melayu bergerak cemerlang agar hasrat negara menjadi Malaysia maju pada 2020 tercapai.

Putera Umno ini membuka keahliannya kepada golongan remaja dan belia Melayu berusia antara 18 dan 25 tahun dan ianya diketuai oleh salah seorang EXCO Pemuda Umno iaitu Datuk Abdul Azeez Abdul Rahim yang akan dikenali sebagai Pengerusi Biro Putera Umno.

Menurut sumber Pemuda Umno memperjudikan nasib para remaja apabila memberikan teraju kepada seorang yang diragui kebersihan serta kedudukannya dalam masyarakat. Sumber itu berkata bagaimana seorang yang telah dituduh melakukan ugut dengan senjatapi di mahkamah (yang kesnya sedang berjalan di mahkamah) boleh diberikan amanah memimpin anak-anak remaja yang kononnya kelak akan menjadi galang-ganti pemimpin masa depan negara?

Malah menurut sumber itu lagi pemimpin ini mempunyai banyak lagi kes sivil yang sedang menanti di mahkamah berhubung perniagaan dan hutang. Dan anugerah Datuk yang beliau sandang juga turut dipertikaikan. Ini tidak termasuk akhlaknya yang suka berfoya-foya dan pernah terlibat dengan isteri orang.

Sejauh mana kebenaran makulmat ini masih dalam proses disahihkan namun menurut penyampai sumber, sesiapa yang mempertikaikannya bolehlah buat carian sendiri di mahkamah dan bertanya dengan sesiapa sahaja yang kenal rapat dengan pemimpin ini!

Kesimpulannya Rasulullah Shallallahu Alaihi wa Sallam pernah bersabda:

Jika suatu urusan diserahkan kepada yang bukan ahlinya, maka tunggulah saat (kehancuran) nya.(HR. Bukhari Muslim)

No comments: