Thursday, June 09, 2005

PIMPINAN PAS WALAUPUN MUDA TAPI BERFIKIRAN BEKU
: DR MAHATHIR

Ramai yang menyangka bahawa apabila Dr Mahathir melepaskan cengkamannya dari takhta kuasa, beliau akan turut bersara dari politik dan menumpukan usia tua beliau dalam kapasitinya sebagai penasihat korporat dan lain-lain urusan warga emas.

Namun manusia bernama Mahathir ini bukan begitu. Beliau tidak mudah melupakan apa lagi bersara dari dunia politik yang pernah satu ketika dahulu beliau warnakan dengan berbagai warna hitam penuh konspirasi, cantas-mencantas, zalim dan rasuah itu. Lalu apabila pemberita bertanyakan reaksi beliau terhadap pimpinan baru PAS, maka Mahathir segera tergiur kerana dendamnya terhadap parti yang paling beliau benci itu masih tak kunjung padam, kalau boleh beliau mahu terus memberi saham kepada kemusnahan PAS.Mahathir ketika berkuasa dahulu tidak pernah sebutir pun menyebut darihal kebaikan PAS kecuali semua buruk belaka. Lalu tidak hairanlah Mahathir yang pencen akan turut menyanyikan lagu yang sama.

Kata beliau:

I dont think there is any change they may be younger but the thinking is still the same. It is frozen thinking.
(THE STAR)

Secara peribadi, saya melihat cadangan itu tidak banyak mengubah keadaan kerana walaupun Pas kini dibarisi golongan muda, tetapi mereka berfikiran beku.

(BERITA HARIAN)

Tanpa memberi sebarang penilaian baik terhadap kualiti kepimpinan yang ada apalagi terhadap mesej dan matlamat perjuangan PAS Mahathir sebagaimana biasa memuntahkan bisanya dengan seolah-olah mendakwa perjuangan politik Islam ini adalah sesuatu yang jumud dan ketingalan zaman. Ianya kuno dan lantaran itu sesiapa sahaja yang memimpinnya pasti terjebak dengan fikiran kuno dan beku juga.

Kalau datangnya dari manusia bernama Mahathir bukan hanya orang PAS, musuh PAS pun tidak hairan. Bukankah beliau secara peribadi pernah memperlekehkan Baginda Rasulullah saw dan mempersendakan kemampuan dan relevannya hukum Allah dizaman kini.

Kesimpulannya komen ini datang dari seorang veteran yang sampai akhir hayatnya dijangka tidak akan menerima perjuangan Islam. Namun Allah swt maha kaya lagi maha berkuasa, ramai mereka yang seangkatan dengannya antaranya Ghaffar Baba kini tidak lagi menanggap PAS sebagaimana anggapan bobrok Mahathir itu.

Beliau sebenarnya akur bahawa parti dan pimpinannya yang beliau anggap FROZEN inilah satu ketika dahulu telah pernah memalukan beliau dengan menghakis sokongan Melayu Islam ketika beliau berkuasa khasnya dalam pilihnaraya umum 1999 dahulu. Tidak mustahil dengan nafas dan semangat baru parti FROZEN ini akan mampu membuat pencapaian yang lebih besar lagi dimasa depan. Dan saya pasti beliaulah manusia yang paling malang jika ditakdirkan Allah parti FROZEN ini berkuasa semasa hayatnya. Ia mungkin FROZEN di mata Mahathir tetapi hakikatnya ia telah lama cair dan kini sesungguhnya sedang menunggu masa sahaja untuk bangkit menenggelamkan makhluk seumpama Mahathir ini.

No comments: