Tuesday, April 25, 2006

OPEN POLICY Dollah Badawi yang tak OPEN

Semalam ketika berucap di hadapan tokoh-tokoh korporat dan usahawan di Kuala Lumpur, Perdana Menteri Abdullah Hj Ahmad Badawi telah mencuba sedaya upaya mempertahankan kepimpinan beliau.Majlis anjuran Kuala Lumpur Business Club di Grand Ballrom Hotel Shangrila itu telah dihadiri oleh ramai tokoh-tokoh berkenaan termasuklah para menteri dan kepimpinan Umno dan BN.

Pada majlis itu Dollah mendakwa mengguna pakai OPEN POLICY ataupun Polisi Terbuka dalam pentadbirannya.

Katanya sebagaimana dipetik akhbar THE STAR hari ini:

But I believe in it because I can hear what others have to say. Of course I do, at some stage, reply to those who criticise.

Tetapi saya mempercayainya (Polisi Terbuka) kerana saya dapat mendengar pandangan pihak lain. Sudah tentulah pada ketika tertentu saya memberikan jawapan kepada para pengkritik saya.

Some believe I should not allow it to fester but it is alright because this is a new situation and people are confused. It is a departure from before.

Ada yang berpandangan bahawa saya sepatutnya tidak melayan pandangan-pandangan seumpama ini, tetapi saya tidak kisah kerana ini adalah sesuatu yang baru dan rakyat masih terkeliru. Ia berbeza dari dahulu.

Melalui polisi ini Dollah kononnya bersedia mendengar pandangan semua pihak. Semua keputusannya adalah berdasarkan input dan pandangan yang beliau terima dari semua segmen dan kelompok. Ini barangkali berbeza dengan pentadbiran sebelum beliau, demikianlah lebih kurang maksudnya.

Soalnya benarkah demikian?

Benarkah Dollah mendengar hati dan luahan rakyat.

Ketika contohnya, rakyat merayu agar harga minyak tidak dinaikkan sebegitu drastik sebagaimana yang berlaku baru-baru ini, Dollah rasanya telah enggan mendengar. Protes dan bantahan rakyat dianjurkan di seluruh negara, Dollah mengarahkan pihak Polis khasnya FRU bertindak, itukah sebahagian dari Open Policy Dollah?

Rakyat membantah Akta Keselamatan Dalam Negeri khasnya yang melibatkan tahanan tanpa bicara. Rakyat merasakan akta ini zalim dan mereka yang ditahan di bawah akta ini ditahan tanpa peluang membela diri. Mereka sepatutnya didakwa dan dibicarakan ataupun di bebaskan namun Dollah terus menerus menahan mereka di Kamunting. Adakah ini juga Open Poilicy?

Dalam Isu AP, rakyat menyangkakan Menteri berkenaan sekurang-kurangnya jika tidak pun diambil tindakan, akan digugurkan ataupun ditukar ke portfolio lain. Tetapi Dollah seolah tindak mendengar dan kini Menteri tersebut merupakan salah seorang Menteri kabinet yang paling kuat dan berpengaruh. Open Policy kah ini?

Diwaktu ini Dollah dan rakan-rakannya dalam kabinet sebenarnya sedang menghadapi serangan sengit dan bertalu-talu dari bekas PM Tun Dr Mahathir khasnya berkenaan isu Jambatan Bengkok yang dibatalkan pembinaannya baru-baru ini. Serangan-serangan ini menganggu dan menggugat kredibiliti Dollah dan beliau perlu bertindak.

Lalu akibatnya Dollah mengambil sikap defensif dan kini terpaksa menyuarakan isi hatinya bagi menghadapi bayangan Tun yang begitu berpengarauh itu.

Dan kini dijuallah apa yang dikatakan OPEN POLICY beliau yang terpaksa beliau tonjolkan kerana menurut beliau sendiri ada yang beranggapan yang beliau kini telah HILANG KAWALAN ataupun LOST CONTROL terhadap kerajaannya sendiri.

Benarkah Dollah dah LOST CONTROL, rasa-rasanya sedikit sebanyak berasas juga anggapan itu?

No comments: