Thursday, April 06, 2006

EXCO bankrap Khir kata OK

Dalam akhbar UTUSAN hari ini ketika mengulas isu notis bankrap yang dikeluarkan oleh Mahkamah Tinggi Shah Alam terhadap Pengerusi Jawatankuasa Tetap Hal Ehwal Islam Selangor yang juga ADUN Sementa, Rahman Palil, MB Selangor Khir Toyo berkata:

Saya tidak melihat apa-apa masalah dalam perkara ini. Ini baru notis, bukan perisytiharan bankrap atau sudah bankrap terus. Ia tidak menjejaskan kedudukan beliau sebagai Exco dan saya hanya nasihatkan beliau agar terus bekerja.Khir dikatakan telah menerima taklimat dari Rahman sebelum mesyuarat EXCO semalam. Apakah agaknya yang telah ditaklimatkan oleh Rahman kepada Khir itu? Adakah Khir dimaklumkan bahawa Rahman telah mengunakan kedudukkannya sebagai ADUN dan kedudukkan seorang pegawai kerajaan lain (yang memasukkan nama isterinya) bagi membuat permohonan tanah kerajaan yang bernilai RM9.1juta!

Adakah Khir dimaklumkan permohonan tanah itu yang dibuat Rahman melalui syarikat yang beliau ada kepentingan dibuat pada tahun 1994 dan lulus pada tahun 1995, iaitu dalam jangkawaktu yang begitu singkat bebranding rakyat kebanyakkan yang tiada kroni dan kenalan. Dan dahlah dapat mudah, ianya pula kemudiannya dijual kepada syarikat lain untuk memperolehi keuntungan sekelip mata, Khir tahu tak?

Kalau Khir tahu, sepatutnya Rahman ini disuruh berihat terlebih dahulu, jangan terus memegang jawatan awam. Khir selaku Ketua Eksekutif negeri perlu memanggil pihak BPR bagi menyiasat Rahman, barulah ada ketelusan.

Tapi bimbang barangkali Khir sendiri pun tidak tahu, ataupun tahu tetapi buat-buat tak tahu.

Kalau beginilah sikap kerajaan negeri Selangor yang kononnya berwawasan mahu melahirkan warga Selangor dari kalangan insan-insan Rabbani yang kelak akan membentuk masyarakat Madani, lupakanlah sahaja.

No comments: