Tuesday, April 04, 2006

Ijazah palsu: Bertindak segera tanpa pilih bulu

Semalam di Dewan Rakyat Timbalan Menteri Pengajian Tinggi Adham Baba menjelaskan bahawa Kementerian tersebut sedang mengambil langkah untuk menghapuskan sama-sekali semua jenis ijazah palsu yang terdapat di pasaran di Malaysia.

Menurut beliau sebuah laporan bertajuk Observation on Borderless Higher Education yang dikeluarkan oleh Persatuan Universiti-universiti Komanwel Ogos lepas mendapati ijazah-ijazah palsu terbitan Amerika Syarikat terdapat dengan meluasnya di Malaysia.

Siapakah penyangak yang tergamak memalsukan ijazah sedemikian rupa?


SPM,MBA ????????

Tindakan penipuan itu jelas tidak bermaruah dan telah memburukkkan nama baik Negara.

Siapakah agaknya antara golongan yang cenderung kepada kerja-kerja khianat ini?

Sekitar tahun lepas beberapa penulis BLOG termasuklah BLOG ini telah mendedahkan tentang penglibatan seorang tokoh politik muda yang dikatakan terbabit dalam kerja bodoh ini. Sehingga ke hari ini tokoh yang terlibat tidak memberikan sebarang komen, namun terus terpacul dan muncul di majlis-majlis umum.

Tokoh tersebut yang mengakui hanya memiliki SPM (walaupun ada pihak mengatakan SPM pun beliau gagal) telah kononnya mendaftar dengan Universiti Preston di Amerika Syarikat dan kemudiannya memperolehi Masters in Businees Management and Administration ataupun Sarjana Pengurusan Perniagaan dan Pentadbiran.

Kepada sesiapa yang ingin mengambil tahu bolehlah mengunjungi laman web universiti tersebut di http://preston.edu/. Untuk makluman universiti yang terletak di Cheyenne, Wyoming, Amerika Syarikat itu hanya menawarkan dua jenis program MBA iaitu melalui kajian jarak jauh dan MBA Eksekutif. Kedua-dua program tersebut memerlukan minima Ijazah Sarjana Muda dan bukannya SPM?!

Demikinlah angkara penipu dan pembohong besar.

Oleh itu jika benar Kerajaan melalui Kementerian Pengajian Tinggi berhasrat mengambil tindakan terhadap ijazah palsu seumpama ini, saya syorkan elok sangatlah ia tinjau mereka yang berada di dalam selimutnya sendiri!

No comments: