Thursday, November 24, 2005

Sejenak kes janji buka universiti di Kelantan

BERNAMA melaporkan bahawa Timbalan Presiden Umno yang juga TPM, Najib Tun Razak bertegas bahawa BN akan tetap membina sebuah universiti di Kelantan jika berjaya menawan negeri tersebut dari tangan PAS.

Semasa berkempen di Pasir Mas baru-baru ini Najib telah berjanji membina sebuah universiti di Kelantan dengan syarat para pengundi di Pengkalan Pasir memberikan isyarat menolak PAS pada pilihanraya kecil 6 Disember ini. Kata beliau keupayaan menolak PAS adalah tanda awal kejatuhan kerajaan PAS Kelantan dan kembalinya kuasa ke tangan Umno.Beberapa hari kemudian Menteri Pengajian Tinggi, Dr Shafie Mohd Salleh telah membuat kenyataan bahawa kerajaan Pusat tidak akan membina lagi univerisiti awam baru di mana-mana negeri. Kenyataan ini seolah-olah meletakkan janji Najib itu laksana sebuah janji kosong. Lalu dalam mesyuarat kabinet semalam isu ini terpaksa dibangkitkan dan BERNAMA melaporkan:

The Barisan Nasional (BN) government will honour its promise to set up a public university in Kelantan if the party succeeds in wresting the state from Pas, Datuk Seri Najib Tun Razak said Wednesday.The Deputy Prime Minister said the Cabinet, in its weekly meeting Wednesday, decided to endorse a promise made by the BN in the last general election that if the coalition succeeds in forming the government in Kelantan, a public university would be built in the state, the only state under opposition control.

Kerajaan BN akan menunaikan janjinya untuk membina sebuah universiti awam di Kelantan jika parti tersebut berjaya menawan negeri itu dari PAS kata Najib hari Rabu lalu.TPM berkata kabinet dalam mesyuarat mingguannya Rabu ini telah memutuskan untuk mengiktiraf janji BN dalam pilihanraya umum lalu bahawa jika parti tersebut berjaya membentuk kerajaan di Kelantan, sebuah universiti akan didirikan di negeri tersebut, satu-satunya negeri di bawah kuasa pembangkang.

Demikianlah hebat dan berpengaruhnya kuasa Najib dalam kerajaan BN hari ini. Segala janji dan gula-gula yang beliau taburkan tak kiralah samada beretika ataupun tidak, menyalahi undang-undang ataupun tidak, jika ada yang dipertikaikan maka ianya akan segera di bawa ke kabinet untuk di endorse. Najib selamat imej BN pun terpelihara.

Soalnya seorang rakan bertanya saya, dah penuhkah universiti-universiti awam ini dibuka di negeri-negeri lain khususnya yang di bawah kuasa BN? Sebelum Najib berjanji dan menggula-gulakan rakyat dan para pengundi di Kelantan sepatutnya beliau pastikan kesemua negeri-negeri BN masing-masing dah ada universiti sendiri yan beroperasi sepenuhnya, barulah patut.

Kasihan rakan-rakan kita yang kuat menyokokng Umno di Pahang, Perlis dan Negeri Sembilan. Tak tergiurkah air lior mereka apabila melihat janji Najib untuk orang Kelantan tu? Berpuluh tahun sejak Umno berkuasa, sampai sekarang tak berbunyi pun akan dibina universiti di negeri-negeri ini.

Aduhai Najib, Pahang Darul Makmur, negeri mu sendiri pun tak ada universiti awam sendiri, yang sibuk nak janji pada orang Kelantan tu apahal? (Kalau sekadar nak ambil kira cawangan UITM di Jengka itu, di Machang, Kelantan pun ada cawangan) (Dan jangan ambil kiralah KUKTEM, KUKUM - itu bukan universiti penuh)

Begitulah kisah janji Mat Jenin, Pak Kadok dan apa sahaja nama yang boleh kita berikan kepada pemimpin yang seumpama ini. Jentera Umno dari Perlis, Pahang dan Negeri Sembilan yang menyesakkan Pekan Pasir Mas tu sepatutnya bertanya Timbalan Presiden mereka, takkan Kelantan je kot, kami ni habuk pun tarak!

No comments: