Saturday, November 19, 2005

Najib menyogok:
Dimanakah duduk Akta Kesalahan Pilihanraya?

Semalam, Timbalan Presiden Umno yang juga TPM dalam satu majlis penyampaian sumbangan sara hidup hari raya kepada bekas tentera anjuran Persatuan Bekas Tentera Malaysia (PBTM) di Sekolah Kebangsaan Mekasar di Kasa, Pasir Mas, telah mengeluarkan beberapa kenyataan yang saya kira perlu diberi perhatian.Sebagaimana kita maklum pihak SPR telah pun mengisytiharkan tarikh penamaan calon untuk DUN N12 Pengakalan Pasir adalah pada 27 November ini dan sekiranya terdapat pertandingan 6 Disember telah diputuskan sebagai hari mengundi untuk DUN tersebut. Bermakna DUN Pengkalan Pasir, di Pasir Mas, Kelantan kini dalam suasana pilihanraya.

Adakah kenyataan yang dibuat Najib itu termasuk dalam kesalahn pilihnaraya?

Dalam majlis itu Najib antara lain telah berjanji (sebagaimana dilaporkan oleh The STAR hari ini):

Besides a university the coalition (BN) plans to eradicate poverty, set up successful agriculture ventures and address the plight of smallholders. (Selain universiti BN merancang untuk membasmi kemiskinan, mewujudkan peluang-peluang di sector pertanian dan menangani masalah para pekebun kecil)

There would also be moves to lure small and medium sized industries to spark more growth in the sector. (Langkah-langkah merangsang industri kecil dans ederhana juga akan dilakukan untuk mencetuskan pertumbuhan disektor tersebut).

Segala janji yang dimaksdukan walaubagaimanapun sebagaimana yang dinyatakan Najib sendiri adalah bersyarat iaitu:

Voters have a choice to either opt for a status quo or to signal a change by voting for the Barisan. (para pengundi mempunyai pilihan samada mahu mengekalkan staus quo yang ada (iaitu mengundi PAS) ataupun memberikan isyarat dengan mengundi BN).

Tidakkah gula-gula dan pelawaan ini merupakan suatu dorongan yang jelas merupakan suatu kesalahan di bawah Akta Kesalahan Pilihnaraya 1954? Lebih jelas lagi sila perhatikan pula laporan BERNAMA mengenai majlis yang sama:

Beliau berkata kerajaan BN begitu komited untuk membangunkan Kelantan yang kini jauh ketinggalan dan BERJANJI nasib penduduk negeri ini akan terus terbela jika BN memerintah.

Seksyen 10 Akta Kesalahan Pilihanraya 1954 itu menyebut:

Penyogokan:

10. Orang-orang yang berikut hendaklah disifatkan sebagai bersalah atas kesalahan menyogok:

(a) tiap-tiap orang yang, sebelum, semasa atau selepas sesuatu pilihan raya, secara langsung atau tidak langsung, dengan sendiri atau melalui mana-mana orang lain bagi pihaknya, memberi meminjamkan atau bersetuju untuk memberi atau meminjamkan, atau menawarkan, menjanjikan, atau berjanji akan mendapatkan atau akan berusaha untuk mendapatkan, apa- apa wang atau balasan bernilai kepada atau untuk mana-mana pemilih atau pengundi, atau kepada atau untuk mana-mana orang bagi pihak mana-mana pemilih atau pengundi atau kepada atau untuk manamana orang lain, bagi mendorong mana-mana pemilih atau pengundi, atau yang secara rasuah melakukan apa-apa perbuatan yang disebut terdahulu oleh sebab pemilih atau pengundi itu telah mengundi atau tidak mengundi dalam mana-mana pilihan raya;

Pihak SPR yang sepatutnya bertugas dan bertanggungjawab memastikan yang sebarang pilihanraya di Malaysia diurus dan dijalankan dengan seadil dan setelus-telusnya perlulah memastikan yang ianya suatu badan yang berwibawa dan berkemampuan menjalankan tugasnya dengan memandang serius perkembangan ini.

Belum pun penamaan calon bermula pimpinan Umno sudah mula menaburkan gula-gula dan janji-janji manis. Rakyat diancam dengan momokkan dan tohmahan agar tidak mengundi PAS.

Tidakkah aneh nanti dilihat Malaysia sebagai sebuah negara yang kononnya ghairah mengejar status kemajuan, namun pemimpinnya yang cemerlang,gemilang dan terbilang itu boleh sahaja melanggar dan menyondol sehingga terlentang dan terlingkup ke bumi prinsip demokrasi dan keadilan yang sepatutnya merupakan asas tunjang sebuah negara maju!

Inilah hakikatnya, inilah realitinya, siapakah lagi yang berkuasa memperbetulkan keadaan celaru dan kucar-kacir ini jika tidak rakyat sendiri dengan bantuan dan pertolongan Allah swt. Mengundilah dengan penuh bijaksana, insyallah.

No comments: