Friday, November 25, 2005

Kempen Umno bermula dengan angka yang dipertikaikan

Dari ramai-ramai calon yang disenarai pendek oleh Umno Pasir Mas, akhirnya Hanafi Mamat dipilih sebagai calon Umno untuk pilihanraya kecil DUN Pengkalan Pasir yang penamaan calonnya dijadualkan pada hari Ahad ini.Hanafi ini pernah kalah dalam dua cubaan sebagai calon Umno, pertama semasa menentang Ibrahim Ali calon Semangat 46 untuk Parlimen Pasir Mas semasa pilihnaraya 1990 dan kedua semasa melawan calon PAS Allahyarham Wan Abdul Aziz dikerusi yang sama pada tahun 2004 lalu.

Menurut Annuar Musa, Ketua Perhubungan Umno Kelantan sebagaimana dilapor dalam The STAR hari ini:

Hanafi fulfills the criteria of a Barisan candidate – someone who is healthy, humble, young and high spirited. (Hanafi memenuhi kriteria seorang calon Barisan iaitu sihat, merendah diri dan bersemangat waja)

Dalam erti kata lain tidak ada seorang pun dari 8 calon lain yang turut disenari pendekkan sebelum ini memenuhi semua kriteria yang disebutkkan Annuar itu termasuklah Ketua Umno Bahagian Pasir Mas sendiri, Datuk Rahim Abd Rahman.

Apa pun, mudah-mudahan calon BN ini akan memastikan yang kempen dalam pilihanraya ini tidak seperti kempen-kempen sebelumnya akan berjalan dengan adil, telus dan bersih tanpa ada rasuah dan sogokkan.

Yang menarik perhatian saya sebenarnya dalam majlis pengisytiharan calon BN ini di SM Perempuan Pasir Mas (BN boleh pulak peralatkan sekolah untuk kempennya?) adalah bilangan ahli-ahli Umno dan penyokong BN yang hadir.

Menurut The STAR 500 orang yang hadir.

Menurut Berita Harian lebih 5,000 orang penyokong.

Menurut Berita Harian (online) lebih 2,000 penyokong.

Mana satu yang betul ni?

Yang kelakarnya pihak Berita Harian boleh berbeza angka bagi edisi internet dan edisi cetaknya. Takkanlah STAR bilang 500 tetapi BH boleh kira sampai 5,000 manakala edisi internetnya 2,000.

Demikianlah permulaan kempen Umno, dan angka-angka yang berubah-ubah ini dijangka terus menjadi trend sehinggalah ke hari mengundi, Cuma jangan pula yang kalah diisytihar menang dan yang menang pula diisytihar kalah nanti sudahlah.

No comments: