Wednesday, May 12, 2010

13 Mei jangan berulang lagi

Esok 13 Mei 2010, bermakna telah 41 tahun berlalu sejak tercetusnya Peristiwa Hitam 13 Mei 1969.

Ada diantara kita sudah dewasa ketika itu, ada masih kanak-kanak dan malah ada yang belum lahir pun. Tetapi peristiwa itu terus terpahat dalam sejarah negara, satu malapetaka pahit, satu babak yang malang dan kadangkala mencetuskan ketidakselesaan apabila sahaja ia disebut atau diketengahkan sebagai bahan bicara.

Apa yang sebenarnya berlaku pada hari berkenaan, selang beberapa waktu selepas Pilihanraya Umum ke 3?

Banyak versi, banyak catatan dan laporan yang dibuat dan boleh dibaca. Yang nyatanya banyak nyawa anak-anak tempatan, Melayu, Cina dan India terkorban lantaran peristiwa malang itu. Ramai yang tercedara, banyak harta benda musnah.

Hari ini apabila kita menoleh ke belakang, tiada siapa yang mahu berbangga dengan apa yang telah berlaku. Orang Melayu, orang Cina, orang India semuanya mahu melupakan sahaja insiden itu. Biar ia pergi berlalu jauh meninggalkan kita. Yang pentingnya apa yang kita pelajari dari perisitiwa itu dan apa yang seharunya kita lakukan bagi memastikan ianya tidak berulang lagi.

Kita harus insaf bahawa isu perkauman, warna kulit dan kepercayaan jangan sekali-kali dibiarkan menyala sehingga marak membakar. Elakkan dari menyumbang ke arah menyalakan api puaka itu.

Orang Melayu, Cina dan India perlu saling terima menerima antara satu dan lain. Hormat-menghomati, faham-memahami adalah konsep penting dalam membina kekuatan negara dan mengelakkan ketegangan. Jika kita cinta negara ini, jika kita mahu hidup bersama di atasnya, aman, makmur dan sejahtera maka bersedialah untuk berkongsi bersama bumi ini, bersedialah bertolak-ansur dan berkorban.

Jangan berpolitik sehingga kita memusnahkan apa yang telah dibina sekian lama. Fikirkan kelangsungan negara ini, fikirkan nasib, kebajikan dan masa depan anak-anak kita.

Jangan ada 13 Mei lagi di sini. Mari kita terus melangkah dengan perpaduan kaum yang kental dan persefahaman yang terjalin mesra. Campakkan ke tepi apa sahaja perbezaan yang mungkin menyakiti atau mencetuskan ketegangan sesama kita. Mari kita bersama membina sebuah Malaysia yang selamat buat semua.

1 comment:

-thethinker- said...

lusa bila Msia lawan China dlm separuh akhir Piala Thomas , ada tak penyokong cina yg sokong China ? tentunya TIDAK ... kerana inilah tanah tumpah darah , di sini kita semua lahir , disini kita semua bakal dikebumikan...

perbedaan dahulu harus diambik iktibar dan jadikan peringatan..

Saya bangga jadi Anak Malaysia !