Tuesday, April 04, 2006

Jambatan Bengkok:
Singapura tolak rancangan Malaysia

Tun Dr Mahathir pernah mengeluarkan kenyataan bahawa keikhlasan Malaysia berbaik-baik dengan Singapura selama ini tidak pernah membuahkan sesuatu yang bermakna ataupun positif.

Kata beliau semasa menjadi PM pada tahun 1981 beliau berusaha mengunjungi Lee Kuan Yew(PM Singapura ketika itu) untuk mengeratkan lagi hubungan kedua-dua buah negara tetapi ternyata Singapura tidak pernah ikhlas mahu menjalin hubungan baik.

Hari ini Malaysia tersepit dalam isu pembinaan JAMBATAN BENGKOK, sebuah jambatan merintangi Selat Johor yang bakal menggantikan laluan Tambak Johor yang telah usang itu. Malaysia sedang rancak membinanya dengan harapan Singapura juga akan bekerjasama menyempurnakan bahagiannya.


Bangunan Parlimen Singapura

Namun sejak rundingan ini dimulakan Singapura sejak awal-awal lagi telah enggan bekerjasama malah mengemukakan pelbagai tuntutan yang melampau termasuklah hak menerobos ruang angkasa Malaysia dan hak bekalan pasir dari Malaysia.

Sebagai warga Malaysia kita sudah pasti berasa marah dan keciwa dengan sikap degil dan keras kepala Singapura itu. Soal samada kita bersetuju ataupun tidak dengan keputusan kerajaan Malaysia yang tergesa-gesa membina JAMBATAN BENGKOK itu tanpa melalui proses perundingan terlebih dahulu, soal kedua. Memang banyak yang perlu dijawab oleh kerajaan dalam hal ini.

Namun yang pentingnya sekarang adalah kemelut diplomatik yang tercetus angkara projek yang tergesa-gesa ini.

Baru-baru ini di Parlimen Singapura, Menteri Hal Ehwal Luar Keduanya, Raymond Lim menyatakan sikap kerajaan beliau dalam isu ini. Beliau berkata:

Singapore DOES NOT ACCEPT that Malaysia has the right to demolish its side of the Causeway unilaterally and replace it with a half bridge. This position has repeatedly been conveyed in the form of diplomatic channels on numerous occasions. Weve taken this position not lightly but after seeking expert legal advice, any major work related to the Causeway on which also are sited the pipelines supplying water to Singapore, will affect both Singapore and Malaysia in a variety of areas of vital importance to both countries.

Bermakna jelas yang Singapura menolak mentah-mentah projek ini dan dengan keengganan Singapura itu bermakna JAMBATAN BENGKOK itu tidak dapat beroperasi walaupun jika nanti telah disiapkan di bahagian Malaysia!

Dan tidak cukup dengan itu Singapura pula cuba menggula-gulakan Malaysia yang kononnya atas semangat kejiranan ia mungkin boleh sanggup bersetuju dengan keputusan Malaysia itu tertakluk kepada beberapa syarat.

Kata Raymond:

However, in the spirit of good neighbourliness, Singapore is prepared to consider Malaysias proposal to replace the causeway with a full straight bridge if there is a balance of benefits for both sides.

Kita percaya balance of benefit yang Raymond maksudkan itu mungkinlah termasuk hak mengunakan pasir Malaysia untuk kerja-kerja penambakan di negara Pulau itu, hak tentera udaranya menggunakan ruang udara Malaysia. Malah ada seorang rakan dalam Umno mengkhabarkan kononnya Singapura turut menuntut hak ke atas sebuah pulau kecil di perairan Malaysia!

Dalam hal ini kerajaan Malaysia perlu menyemak kembali pendirian dan sikapnya. Jangan sampai nanti jadi Pak Kadok kita semua. Jambatan siap tak boleh diguna, dan kita menjadi bahan gelak ketawa seluruh dunia.

Kerajaan perlu mengambil sikap tegas berikutan kenyataan Raymond ini yang merupakan kenyataan rasmi Singapura yang paling jelas menolak projek JAMBATAN BENGKOK ini. Diharapkan PM Dollah Badawi jangan mengambil masa yang terlalu lama membuat keputusan kerana ini melibatkan nama baik dan maruah negara.

Hairan juga apa halnya tergesa-gesa sangat nak bina JAMBATAN BENGKOK ini sehinggakan tidak mengambil kira pandangan pihak lain. Agaknya ada sesuatu yang berbau hapak dan hancing yang hanya boleh dihidu pihak-pihak tertentu sahaja, entahlah?

Kita tunggu reaksi Tun Dr Mahathir.

No comments: