Friday, March 31, 2006

Patuhi arahan Allah dan arahan KPN

Isu pemakaian tudung yang diwajibkan ke atas semua anggota Polis wanita semasa kawad perbarisan rasmi telah mengundang kontroversial besar dikalangan ahli-ahli parlimen dan parti-parti politik khasnya.Ianya lanjutan arahan Ketua Polis Negara yang dimulakan sejak Perayaan Hari Polis baru-baru ini.Menurut KPN ianya dilakukan semata-mata bagi mewujudkan keseragaman ketika dalam perbarisan namun tidak diwajibkan di luar majlis perbarisan. Jelaslah kalau kita lihat maksud arahan tersebut bermakna semasa menjalankan tugas biasa bukan hanya anggota wanita yang bukan Islam hatta yang beragama Islam pun sekiranya memilih untuk tidak menggunakan tudung maka mereka bebas berbuat demikian.

Angota Parlimen yang bukan Islam telah membantah arahan ini di Dewan Rakyat atas alasan ianya menyekat kebebasan hak asasi anggota bukan Islam. Manakala anggota Parlimen BN khasnya dari Umno bermati-matian mempertahankan arahan ini, sehingga ada yang mengambil contoh anggota Dewan yang mengenakan songkok semasa upacara rasmi Parlimen dan seumpamanya.

Rata-rata anggota Parlimen Umno kelihatan seolah mempertahankan pemakian tudung itu atas alasan agama, dan mengancam rakan mereka yang bukan Islam agar tidak memperlekehkan pakaian bertudung itu.Soalnya demikiankah pegangan sebenar wakil-wakil rakyat Umno ini tentang pemakaian tudung itu yang sememangnya diwajibkan oleh Islam secara qatie?

Mengapa tidak diwajibkan pemakaian yang sama dikalangan anggota Wanita Umno bagi mewujudkan keseragamana dan juga menjunjung perintah Allah swt? Mengapa tidak diwajibkannya ke atas semua anggota Parlimen dan DUN wanita yan beragama Islam? Mengapa isteri-isteri Menteri dan Menteri-menteri Wanita Umno tidak diwajibkan berpakaian yang sama, menepati hukum dan peraturan Allah dan Prinsip Islam Hadhari itu sendiri khasnya bab ketaqwaan kepada Allah swt?

Sepatutnya atas semangat arahan KPN ini semua anggota Polis wanita yang beragama Islam terus sahaja mula menggunakan tudung kerana ianya sesungguhnya jua merupakan arahan Allah swt.

Namun demikian tak adillah anggota wanita Islam yang tidak bertudung (sebahagiannya sudah pun bertudung) diwajibkan bertudung semasa berkawad, sedangkan isteri-isteri Menteri Islam contohnya berpakaian separuh telanjang sesuka hati mereka!

Jelaslah Islam itu sesungguhnya catik dan sempurna, yang mencacatkannya yang mencemarkannya sebenarnya adalah mereka yang jahil.

No comments: