Wednesday, September 14, 2005

Penyelesaian konflik Selatan Thai:
Libatkan Tok Guru MB Kelantan

Masalah pelarian Thai Muslim serama 131 orang yang memohon perlindungan di tanah air kita baru-baru ini masih belum nampak jalan penyelesaiannya. Mereka kini ditahan di pusat transit di Tanah Merah, apa nasib mereka dan apa pula nasib mereka yang lain yang masih hidup dalam ketakutan di Selatan Thai, tidaklah diketahui setakat ini.

Sudah pastilah hati dan perasaan kita bersama dengan saudara-saudara kita yang dalam kesusahan itu. Namun setiap langkah yang diambil perlulah berhati-hati oleh kerana ianya melibatkan hubungan baik antara kedua-dua buah negara yang berjiran.

Kalau boleh kita mahu semuanya baik. Kalau boleh kita mahu melihat saudara-saudara kita di Selatan Thai dapat hidup dengan aman, makmur dan sempurna. Kalau boleh kita tidak mahu melihat walau setitis darah lagi tertumpah lantaran permasalahan ini.


Tok Guru dan rombongan dari parlimen Thai

Hari ini akhbar THE STAR melaporkan darihal kunjungan ahli-ahli jawatankuasa hak asasi dan keadilan, dewan perwakilan Thai ke Kelantan. Tujuan lawatan mereka ke negeri jiran mereka itu adalah bagi mendapatkan maklumat maklumat sebenar darihal ketegangan dan situasi masyarakat Islam Thai yang terlibat.

Rombongan tersebut turut memberikan kunjungan hormat kepada Tok Guru Menteri Besar Kelantan. Dalam pertemuan tersebut Tok Guru telah membayangkan kebimbangan beliau terhadap pertuduhan bahawa tindakan drastik telah diambil oleh kerajaan Thai terhadap para alim ulamak di negara tersebut.

Dalam hal ini adalah disyorkan agar kerajaan Malaysia mengambil peluang melibatkan Tok Guru MB Kelantan di dalam sebarang rundingan damai ataupun persidangan bagi mencari jalan penyelesaian terhadap kemelut masyarakat Islam di Selatan Thai.

Dalam hal ini khususnya yang melibatkan keselamatan, nasib dan masa depan saudara-saudara seaqidah kita, seharusnya perbezaan fahaman dan kepentingan politik diketepikan samada oleh pihak Umno BN maupun oleh pihak PAS.

Tidak dapat dinafikan bahawa Tok Guru MB Kelantan sangat dihormati oleh negara jiran kita. Ketokohan beliau diiktiraf oleh masyarakat Islam Thai, malah beliau sering diberi kebenaran menyampaikan kuliah dan ceramah agama di negara tersebut termasuklah melalui siaran radionya.

Pernah seorang calon pilihanraya dari parti PM Thaksin yang kebetulan adalah bapa mertua kepada kerabat di Raja Kelantan, menyuarakan agar segera diadakan perundingan dengan melibatkan Tok Guru untuk mencari jalan penyelesaian terhadap konflik di selatan Thai.

Berilah pengiktirafan dimana perlu, saya yakin Tok Guru Nik Abd Aziz akan bersedia mewakili negara dalam sebarang kerjasama seumpamamini, demi kepentingan nasional, agama dan bangsa.

No comments: