Saturday, August 20, 2005

Yahudi diseret Melayu dibelasah

Pada hari Khamis lepas berlakulah peringkat akhir pengunduran rejim Israel dari bumi Gaza. Operasi peringkat akhir tentera dan polis Israel adalah untuk memaksa keluar warga Israel yang degil dan enggan mengosongkan penempatan mereka masing-masing di Gaza yang bakal diserahkan kembali kepada rakyat Palestin.

Siaran berita antarabangsa CNN dan BBC menyiarkan secara langsung proses pengunduran yang melibatkan ketegangan antara tentera dan polis Israel dengan ahli-ahli agama Yahudi yang bertahan di beberapa Synagogue ataupun Kuil-kuil Yahudi di sekitar penempatan mereka di Gaza iaitu di penempatan Neve Dekalim dan Kfar Darom.

Walaubagaimanapun mereka yang berprotes dan bertahan di kuil-kuil itu akhirnya dapat dileraikan apabila pihak polis dan tentera Yahudi berjaya menahan kesemua mereka.

Apa yang menarik perhatian saya adalah sikap tentera dan polis Yahudi terhadap para penunjuk perasaan ini. Menurut CNN oleh kerana semua yang terlibat adalah warga Yahudi dan mereka pula bertahan rumah ibadat maka polis dan tentera diarahkan agar mengurang ataupun meminimakan sama-sekali keganasan semasa menjalankan tugas.

Pihak polis dan tentera mengambil masa berjam-jam meleraikan para penunjuk perassan tersebut yang duduk bertaut tangan di atas lantai kuil-kuil itu laksana rantaian manusia.Sambil melaungkan slogan:

Jews dont expel Jews ataupun Yahudi tidak menghalau Yahudi

Seorang demi seorang mereka ditahan. Semasa operasi tegang tetapi aman itu pihak polis dan tentera dapat dilihat sambil menahan ada pula yang memberikan minuman dan memapah mereka yang terlibat dengan penuh hormat!

Hairan di tanahair kita, berbeza sama sekali. Kita pernah melihat bagaimana pihak polis Malaysia meleraikan penunjuk perasaan yang lari berlindung samada di masjid Negara (sejak demonstrasi tahun 70an sehinggalah semasa Gerakan Reformasi) ataupun di masjid Ar Rahman di Universiti Malaya dahulu.Pihak polis tanpa memperdulikan kesucian rumah Allah menangkap dan menggari mereka dengan kasar dan ganas. Darah mereka yang tidak berdosa mengalir lantaran keganasan pihak polis itu.

Baru-baru ini kita lihat bagaimana mereka yang menghadiri ceramah PAS di Terengganu telah dihujani dengan water canon dan gas pemedih mata tanpa belas ikhsan. Kanak-kanak dan orang tua turut menjadi mangsa kerakusan pihak keselamatan yang menerima arahan orang-orang politik belaka.

Yahudi yang dilaknat itu pun berdiplomasi apabila mengambil tindakan sesama kaumnya tetapi kita yang menganut satu-satunya agama yang benar dan diredhai Allah swt tergamak melakukan keganasan dan kezaliman sesama umat semata-mata memenuhi nafsu serakah pihak tertentu yang berselindung disebalik pakaian seragam pihak keselamatan.

Saya tidak tahu apa yang telah terjadi kepada lebih 125 syor yang dibuat oleh Suruhanjaya Penambahbaikan Polis Di raja Malaysia baru-baru ini, tetapi yang pasti pihak polis di Malaysia berterusan dijadikan alat oleh mereka yang berkuasa, yang maaf lebih teruk dari Yahudi lagi!

Bumi Gaza akan habis dikosongkan pertengahan minggu hadapan, rakyat Palestin akan menjejak kembali ke bumi yang telah mereka tinggalkan secara terpaksa sekian lama. Pasti mereka akan terus berdoa sehinggalah Tanah Haram Baitul Muqadis akhirnya akan kembali ke tangan mereka, insyallah. Sementara itu rakyat di Malaysia pula akan terus berdoa agar mereka akan diberikan kebebasan sebenar berhimpun dan bersuara secara aman tanpa gangguan ataupun ancaman mana-mana pihak sekalipun. Amin.

No comments: