Monday, August 01, 2005

TENG menjadi mangsa DUN Selangor

Akhbar THE SUNDAY STAR semalam melaporkan bahawa ADUN DAP Kawasan Sg. Pinang yang juga Ketua Pembangkang DUN Selangor Teng Chang Khim dijangka digantung sehingga tahun 2007.Pada 25 haribulan April lalu semasa persidangan dewan Teng telah cuba mengemukakan usul undi tidak percaya terhadap MB Selangor Khir Toyo. Antara isu yang cuba dibabitkan dalam uasul tersebut adalah kegagalan Khir dalam menguruskan negeri dengan baik sehingga timbul berbagai skandal termasuklah isu penyelewengan tanah di Kg Perepat, isu taman pertanian Bukit Cahaya dan rumah mewah Exco di Seksyen 7 Shah Alam yang menelan belanja RM21juta.

Speaker Dewan Onn Ismail (yang juga Pengerusi Tetap Umno) ketikas itu telah menghalang Teng dari mengemukakan usulnya dan melarang pula Teng memohon penjelasan terhadap tindakan beliau itu.

Teng memang dikenali sebagai ADUN yang berani yang sering membangkitkan hal-hal rakyat dan penyelewengan kerajaan Selangor di dewan. Apabila Speaker dewan yang memang dikenali memusuhi ADUN-ADUN pembangkang itu dengan sewenang-wenangnya menolak hak beliau maka telah berlaku pertiman lidah antara kedua-dua pihak yang turut dicampuri oleh ADUN-ADUN BN, Exco dan MB sendiri. Akibatnya Teng menyedari bahawa puak-puak BN menggunakan kekuatan mereka di dewan untuk menyekat beliau dari menyampaikan isu-isu yang melibatkan rakyat dan negeri, tanpa memperdulikan peraturan dan perintah-perintah dewan, maka tindakan spontan beliau, sebagai satu respon simbolik, melontar buku peraturan dewan ke dalam bakul sampah.

Tindakan beliau ini terus dibawa keperhatian dewan dan akibatnya beliau digantung dari tersu menghadiri sessi dewan ketika itu dan dirujuk ke jawatankuasa kuasa-kuasa khas untuk mencadangkan tindakan seterusnya terhadap Theng yang kononnya telah mencemarkan nama baik dewan.

Menurut akhbar ini berkemungkinan dewan yang bersidang hari ini akan mencadangkan agar Teng terus digantung sehingga tamat tempoh dewan ini iaitu sehingga ke tahun 2007 sekiranya beliau gagal memohon maaf kepada dewan. Jika memohon maaf sekalipun beliau tetap akan digantung selama 6 bulan dengan segala hak dan kelayaknnya sebagai ADUN turut dinafikan.

Tidakkah ini satu langkah ataupun tindakan yang terlalu drastik dan keterlaluan. Menafikan beliau menjalankan tugasnya sebagai ADUN bermakna merampas mandat yang telah diberikan oleh rakyat terhadapnya. Ini akan meletakkan DUN Selangor lebih berkuasa dari suara rakyat!

Mungkin tindakan Teng melontar peraturan dewan itu dikira keterlaluan, namun kita juga perlu menimbangkan scenario dan suasana dewan ketika itu sehingga mengakibatkan Teng berbuat demikian.

Onn Ismail semasa dewan penggal 1999-2004 dahulu, ketika bilangan ADUN pembangkang Selangor seramai 6 orang memang tidak pernah dilihat adil dan saksama dalam menjalankan tugas beliau. Beliau pernah mengeluarkan kenyataan bahawa dewan negeri tersebut akan lebih selesa tanpa pembangkang ketika ADUN-ADUN pembangkang ketika itu yang diketuai Dr Hassan Ali (PAS – Sg. Burung) bertindak keluar dewan kerana tidak puas hati dengan keputusan beliau.

Demikianlah halnya Dewan Undangan Negeri Selangor, sebuah negeri yang didakwa MB nya bertaraf negeri maju, namun sikap, keperibadian dan mentaliti anggota dewan tertingginya khasnya Speaker dewan setaraf atau barangkali lebih rendah dari mereka yang berada di dunia ketiga!

No comments: