Monday, November 08, 2004

SIN CHEW PANDANG RENDAH ISLAM

Di dalam ruangan OTHER NEWS AND VIEWS dalam akhbar THE STAR hari ini dilaporkan petikan akhbar SIN CHEW DAILY yang menonjolkan langkah Majlis Perbandaran Kota Bharu yang melarang iklan yang dicadangkan oleh sebuah rangkaian syarikat peralatan elektrik yang ternama. Menurut SIN CHEW syarikat tersebut DIPAKSA membuat pindaan dengan menggantikan dua pasang model yang sedang berpegangan tangan dalam poster iklannya dengan karikatur kartun.

Akhbar THE STAR memetik artikel ini dengan meletakkan tajuk:

"INAPPROPRIATE" RAYA PROMO POSTER REJECTED

Soalnya mengapa apabila sahaja ada badan ataupun pihak yang mahu melaksanakan peraturan Islam ada sahaja pihak yang berani mempertikai, membuat celaan dan seumpamanya? Bukankah syarikat tadi beroperasi di negeri Kelantan, sudah pasti ianya perlu mematuhi peraturan tempatan, mengapa mahu dihebuhkan seolah-olah ianya dilihat sebagai satu sekatan!

Kata EXCO yang berkenaa Takiyudin Hasan:

Kelantan had its own regulations on advertisements and content in posters which all traders should abide by.

SIN CHEW dan THE STAR harus sedar bahawa kerajaan negeri Kelantan telah diberi mandat oleh rakyat negeri tersebut melalui proses pilihanraya. Oleh itu ia berhak bagi pihak rakyat membuat peraturan dan undang-undang, rakyat Kelantan telah meilih Parti Islam oleh itu layaklah parti tersebut melaksanakan peraturan Islam di dalam pentadbiran dan urusannya.

Kenapa tiba-tiba kita mensensasikannya seolah-olah ia sesuatu yang asing! Saya melihat tindakan SIN CHEW ini sesungguhnya merendahkan Islam dan mahu melaga-lagakan antara agama malah tindakan THE STAR meletakkan tajuk 'INAPPROPRIATE" itu juga sebagai mempunyai muslihat jahat.


No comments: