Monday, April 25, 2005

TOK GURU CALONKAN DR SITI MARIAH
BANYAK PIHAK GUSAR

Akhbar tempatan hari ini memuatkan berita PAS Kelantan di bawah pimpinan Tok Guru Nik Abd. Aziz Nik Mat mencadangkan agar salah satu daripada tiga pencalonan Naib Presiden diberikan kepada Dr. Siti Mariah Mahmood sebagai pengiktirafan kepada sumbangan dan pengorbanan muslimat PAS.

Menurut laporaan Tok Guru mahu PAS mendahului Umno dalam memberikan muslimat tempat dinombor tertiga yang tertinggi dalam parti. Menurut sejarah tidak pernah seorang pun calon wanita menyandang jawatan Naib Presiden Umno.

Dengan langkah ini bermakna tidak benarlah suara-suara yang sering mengatakan bahawa wanita dalam PAS sentiasa didiskriminasi dari segi kedudukan dan taraf.

PAS merasakan perlu angin perubahan besar berlaku dalam parti disemua peringkat setelah mengalami kekalahan dalam pilihanraya umum lalu, dan tindakan Kelantan ini dikira sebagai salah satu tenaga ke arah perubahan itu.

Proses pemilhan parti menjelang muktamar parti pada bulan Jun nanti juga sedang menyaksikan banyak perubahan-perubahan baru. Antaranya bagi jawatan Timbalan Presiden, kawasan-kawasan memberikan pencalonan kepada lebih dari seorang calon secara terbuka. Dan sementara itu proses pemilihan diperingkat mesyuarat agung kawasan juga menyaksikan ada kawasan-kawasan yang mengambil sikap lebih terbuka dan telus. Contohnya ada kawasan yang tidak lagi menyerahkan pencalonan bagi jawatan tertinggi parti kepada AJK kawasan, sebaliknya membuka peluang kepada para perwakilan membuat pencalonan dalam mesyuarat terbuka seperti di Kelana Jaya dan Shah Alam.

Trend dan perkembangan positif ini membuktikan kedewasaan dan kematangan PAS dan ahli-ahlinya. Sekiranya ia dilakukan secara jujur dan ikhlas demi memartabatkan parti dan perjuangan bagi mencapai cita-cita besarnya, insyallah ianya menunjukkan suatu perkembangan yang baik dan perlu dizaman yang serba mencabar ini.

Cuma Wanita dan Puteri Umno sahaja yang nampak tidak senang apabila dimaklumkan darihal perkembangan ini. Melalui Buletin Utama TV3 semalam Ketua Puteri Noraini Ahmad mempersoalkan mengapa baru kini PAS sibuk-sibuk mahu memberi tempat pada muslimatnya. Bagi beliau PAS sudah tidak relevan, cuma Umno sahaja yang relevan dan sesuai.

Tan Sri Aishah Ghani, veteran wanita Umno pula berkata, PAS sudah tidak ada modal, dia dah ditolak oleh rakyat dan kini sudah kehabisan modal dan isu.

Walaupun berbeza pendirian politik tetapi atas isu wanita, kalau PAS mahu menaikkan martabat muslimatnya sepatutnya Puteri dan Wanita Umno berikan galakkan dan sokongan. Jangan pandang negatif atas semua perkara yang berkait dengan PAS, tunujkkanlah kematangan sikit. Tambah-tambah kalau dah veteran macam Aishah Ghani tu.

Aishah Ghani jangan lupa sejarah (kalaupun Ketua Puteri nampak macam tak tahu sejarah politik tanahair). PAS pernah memberikan tempat kepada bekas Ketua Kaum Ibu Umno (kini Ketua Pergerakan Wanita Umno) yang dipecat oleh Umno diambang kemerdekaaan tahun 1957 lalu. Beliau adalah kawan baik Aishah sendiri iaitu Allahyarham Khatijah Sidek. Umno tendang keluar Khatijah setelah beliau menaburkan jasa dan khidmat kepada parti. Akhirnya PAS menerima beliau dan beliau bertanding dan menang dalam pilihanraya umum pertama di parlimen Dungun.

Bermakna langkah PAS kini sebenarnya bukanlah baru, Cuma diperbaharui kembali. Syabas Mursydiul Am PAS yang membuktikan ulamak tidak pernah meminggirkan muslimat malah menghargai dan menghormati kedudukan mereka. Samada Dr Mariah akan berjaya atau tidak pada muktamar kelak terpulanglah kepada para perwakilan, sekurang-kurangnya perubahan kearah kebaikan sebenarnya sedang berlaku dalam parti, itulah yang paling penting.

Mudah-mudahan berjaya insyallah.

No comments: