Tuesday, April 05, 2005

AKTA MESIN CETAK DAN PENERBITAN
KETINGGALAN ZAMAN: SUAHAKAM

Kita berbangga apabila ada pihak ataupun badan yang berani bersuara atas dasar kebenaran walaupun ianya mungkin pahit untuk dihadam oleh mana-mana pihak lain. Salah satu badan yang masih boleh dikagumi adalah SUAHAKAM. Sebelum ini kita dengar ada pesurjayanya yang mendesak agar pihak kerajaan membebaskan tahanan ISA yang telah ditahan lebih 2 tahun, hari ini kita mendengar suatu lagi tuntutan baru.

Pengerusinya dan bekas Peguam Negara Tan Sri Abu Talib Othman sebagaimana dilaporkan oleh akhbar hari ini mendesak agar mana-mana undang-undang negara yang telah lapok disemak semula agar ianya selaras dengan perkembangan semasa serta memenuhi tuntutan masyarakat yang berilmu.

Kata Abu Talib salah satu undang-undang lapok yang dimaksudkan adalah AKTA MESIN CETAK DAN PENERBITAN 1988.

Akta ini mewajibkan penerbit-penerbit akhbar agar memperbaharui lessen mereka pada setiap tahun. Menurut Abu Talib syarat ini tidak lagi sesuai memandangkan kebebasan akhbar pada hari ini dikira sebagai suatu hak asasi yang diterima ramai.

Akta ini juga menafikan hak penerbit membuat rayuan di mahkamah apabila Kementerian Dalam Negeri membatalkan permohonannya untuk memperbaharui permitnya. Menurut Abu Talib lagi akta ini yang sepatutnya memelihara kepentingan semua pihak sebenarnya adalah satu undang-undang yang mengekang kerana ia tidak membenarkan pihak-pihak yang terbabit untuk menuntut pembelaan di mahkamah apabila hak mereka dinafikan.

Inilah jenis undang-undang yang sentiasa tergantung di atas kepala para penerbit akhbar dan majalah di Malaysia. Kiranya mereka terlalu bebas dan dilihat tidak menguntungkan pihak pemerintah maka peruntukkannya akan digunakan untuk membatalkan sahaka permita akhbar dan majalah berkenaan. Antara yang pernah menimpa nasib berkenaan adalah Majalah Nadi Insan yang popular di tahun 80an dulu.

Inilah juga undang-undang yang menghantui hidup Harakah.

Takkanlah kita mahu menjadi seperti Zimbabwe (Cuba ataupun Korea Utara) yang menguna-pakai kuasa seumpama ini untuk menutup akhbar-akhbarnya. Kalau pun bimbang hak ini disalah-guna maka berilah hak kepada yang didakwa untuk membela diri apabila tindakan diambil.

Batalkan ataupun semak semula undang-undang zalim ini, terima kasih dan syabas SUHAKAM!

No comments: