Sunday, April 24, 2005

JANGAN BANGKITKAN PERKARA BODOH
SIAPAKAH SEBENARNYA YANG BODOH ITU?

Isu ini tercetus apabila Ketua Pembangkang Lim Kit Siang membangkitkan dalam Dewan Rakyat pada 20 April lalu darihal sebuah artikel dalam NST tulisan Zainul Ariffin bertajuk:

Our MPs are not ready for prime-time TV


Kit Siang menganggap tulisan Zainul sebagai satu penghinaan kepada ahli-ahli Parlimen, malah kata beliau artikel ini sebenarnya lebih tepat merujuk kepada ahli-ahli parlimen BN yang menguasai 92 peratus dari keanggotaan Dewan Rakyat dan bukannya wakil pembangkang.

Kata Kit Siang jika penulis artikel ini dirasakan telah menghina ahli-ahli parlimen melalui artikel beliau itu maka sewajarnya beliau dirujuk kepada Jawatankuasa Parlimen untuk disiasat adakah beliau telah menghina Parlimen ataupun tidak.

Tiba-tiba dalam akhbar hari ini apabila Menteri di JPM Nazri Aziz yang bertanggungjawab dalam hal ehwal Parlimen diminta komen, beliau dengan selamba berkata:

Anggota-anggota Parlimen hanya mengundang kritikan apabila membangkitkan perkara-perkara BODOH dan tidak relevan dalam persidangan Dewan Rakyat.

Mereka mesti membuat persediaan sebelum berucap dan berbahas janganlah cakap sesuatu yang tidak relevan kerana kalau kena kritik itu adalah permintaan mereka sendiri.

Bermakna dengan sendirinya Menteri tersebut memperakui bahawa memang ada ahli-ahli parlimen BN ini BODOH. Kerana dalam laporan yang sama beliau turut berkata:

Kalau tiada isu jangan hentam sahaja. Lebih baik diam dan biar orang kata bodoh daripada kita bercakap dan orang sahkan kita bodoh.

Hairan kenapa ada para pengundi yang memberi laluan mudah kepada mereka yang BODOH menjadi wakil mereka?

Sementara itu sekadar untuk makluman berikut diberikan sedutan ucapan Kit Siang itu:

Tuan Lim Kit Siang (DAP-Ipoh Timur): Kalau Yang Berhormat rasa ini menghinakan parlimen, kit perlu bertindak. Tak boleh diam-diam menerima kelakuan ini di mana kita dihina dan dia sendiri pun ada tulis, qualified,


Maybe. But the proverbial no-smoke-no-fire rule still governs the media. It will not report what it does not see or hear. And there are plenty of things to see and hear in Parliament. Sometimes they can be downright funny, too.


Kalau kita rasa ini menghinakan - apabila saya baca saya rasa penghinaan - tetapi saya rasa inilah 92 peratus Barisan Nasional yang disebut, bukan ahli parlimen DAP atau pembangkang. Ditujukan kepada Barisan Nasional MPs. Tetapi saya boleh share perasaan, ini menghinakan ahli-ahli parlimen. Kalau kita rasa ini menghinakan ahli parlimen, kita rujuk kepada Committee of Privileges. Rela? Then masukkan usul, kita di DAP sokong, rujuk article ini, New Straits Times, Zainul Arifin, kepada Committee of Privileges, supaya kita siasat, benar tak benar. Beri dia satu chance. Bukan dia guilty, tetapi perkara ini perlulah disemak, perlu dikaji dengan sedalam-dalamnya kalau parlimen martabat, parlimen akan dihormati.


Datuk Lim Si Cheng (Timbalan Yang diPertua): Yang Berhormat, balik kepada kepala butiran.


Tuan Lim Kit Siang (DAP-Ipoh Timur): Ya, saya sudah, tetapi ada ahli parlimen yang mahu meminta penjelasan. Saya beri penjelasan kalau ada! Adakah? Saya rela! Adakah?

No comments: