Monday, August 09, 2004

Islam dikeliru oleh sesama Islam

Bila kita buka pintu untuk "moderate Islam" bertapak, akhirnya peruntukkan dan peraturan agama akan mula dipertikaikan atas nama "moderation". Yang dilihat mengekang oleh mata kasar akan mula didesak agar dilonggarkan. Yang dilihat membebankan akan mula didesak agar diringankan. Lalu Islam nanti akan hanya tinggal pada nama kerana segala yang ada telah diubahsuai oleh penganutnya atas nama "moderation".

Hari ini di dalam artikel "On the other hand" Alina Rastam (The Sun) di bawah tajuk "Heed the voice of reeason" telah membuat kesimpulan:

However, this leaves us without legal answers to these important questions. It also leaves the door wide open for Syariah Courts to penalise Muslims who chose to leave Islam, thus heavily circumscribing their right to freely choose their religion.

Which makes us ask: What then, is that guarantee worth? And what does this say abaout Malaysia's willingness or capacity to really take on the values of religious moderation and tolerance which, as Abdullah (PM) pointed out, the world needs so badly?

Mesej yang ingin dikemukakan oleh Alina ini sangat bahaya dari perspektif Islam. Bolehkah Islam membenarkan penganutnya keluar atau menukar agama atas alasan kita kini pengamal Islam moderat? Tidakkah ini membuktikan betapa pelopor Islam moderat sekarang ini telah bertanggungjawab meletakkan Islam ditangan sesiapa sahaja yang ingin membuat pentafsiran baru terhadap agama ini, diuli dan dicanai sesuka hati kerana kita kononnya terbuka.

Maka akan suka dan geleng kepalalah masyarakat yang bukan Islam melihat kita, mengeliru dan sesama terkeliru akibat padah memperkenalkan mazhab baru Islam moderat hadhari.

No comments: