Wednesday, February 14, 2007

SILLY and RUBBISH all the way

Saya perhatikan sejak Dollah Badawi menjadi PM seakan tiada keharmonian dikalangan anggota pasukan yang beliau ketuai. Pasukan yang dimaksudkan adalah anggota kabinetnya. Kita pernah mendengar seorang anggota kabinet menyanggah anggota kabinet yang lain, kita pernah mendengar seorang anggota kabinet menceroboh ke dalam bidang anggota kabinet yang lain dan hari ini kita mendengar seorang anggota kabinet melupuskan projek yang dilancarkan oleh rakannya yang menyandang portfolio beliau sebelumnya.

Hari in Menteri Dalam Negeri Radzi Sheikh Ahmad dilaporkan oleh akhbar sebagai menyatakan bahawa peraduan menawarkan hadiah kepada orang ramai agar bagi menggalakkan mereka segera menukar kad pengenalan lama kepada MyKad dibatalkan. Tidak cukup dengan membatalkannya kata Radzi (menurut Utusan):

Lupakan fasal MyVi, adalah tidak wajar menawarkan kereta hanya semata-mata untuk menyuruh rakyat menukar MyKad, ini soal pengenalan diri. Saya kecewa dengan semua ini, buka soal kita tak ada bajet, kenapa mesti nak upah, nak kena buat cabutan bertuah baru orang nak datang tukar.


Manakala menurut The Star Radzi dilaporkan sebagai berkata:

Offering carrots to lure malaysians to change to the MyKad is SILLY and RUBBISH.

Anehnya hadiah-hadiah ini telah diperkenalkan oleh Azmi Khalid (yang kini Menteri Alam Sekitar) semasa beliau memegang portfolio Radzi ini pada tahun 2005 lalu. Soalnya apakah keputusan Azmi ketika itu tidak menerima kelulusan Kabinet?

Radzi dalam pengumumannya semalam ditanya oleh pemberita bahawa tidakkah peraduan ini diperkenalkan oleh menteri yang sebelumnya (Azmi), Radzi menyatakan:

That was the former minister. Now I am saying get rid of this mentality that Malaysians need to be offered something just to change to my MyKad. We dont live in a world where you must have lucky draws then people will come. That is rubbish.

Saya sebenarnya bersetuju dengan tindakan Radzi ini cumanya saya hairan mengapa sesama menteri tidak memiliki idealisme dan semangat yang sama. (Walaupun kita tahu antara Radzi dan Azmi masing-masing juga sengit bertarung di bumi Indera Kayangan). Mengapa kabinet sunyi dalam hal ini. Kalau ianya SILLY dan RUBBISH bermakna menteri dulu yang saya yakin telah memperolehi ENDORSEMENT kabinet adalah menteri yang SILLY dan RUBBISH malah kabinet pun kabinet yang SILLY dan RUBBISH (.atau HALF PAST SIX menurut Tun Dr M).

Mudah-mudahan bukan hanya langkah menyogok seumpama ini tidak dianggap SILLY dan RUBBISH dalam hal MyKad ini sahaja, tetapi dalam semua hal termasuklah mendapatkan undi semasa pilihanraya. Seorang bekas calon di Bau Talam yang juga seorang anak tempatan memberitahu saya baru-baru ini jentera Umno/BN telah berbelanja antara RM50 ke RM300 untuk menyogok pengundi di sana agar keluar mnegundi BN beramai-ramai baru-baru ini, SILLY dan RUBBISH betul!

No comments: