Thursday, August 13, 2009

Arak tidak boleh dijual kepada orang Islam: DSAI

Ini merupakan penyelesaian terbaik buat kemelut pengawalan jualan arak di Selangor. Siang tadi Majlis Tertinggi Pakatan Rakyat telah bersidang dan antara isu yang dibincangkan adalah kontroversial kes kawalan arak di Selangor. Kesemua pimpinan tertinggi ketiga-tiga parti PAS, PKR dan DAP hadir.

Menurut MStar Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim yang mempengerusikan sidang akhbar tersebut dilaporkan berkata:

Memang ada arahan jelas oleh pimpinan parti supaya kita gunakan forum peringkat negeri dan pimpinan untuk berbincang masalah berbangkit.Kalau kita tidak dapat selesaikan kita akan rujuk kepada panel tatatertib supaya ia (masalah) dapat dibincang untuk mencari jalan penyelesaian yang sewajarnya,.

Kita sokong tindakan MB Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim bahawa penjualan arak kepada orang Islam tidak boleh manakala penjualan arak kepada masyarakat bukan Islam kekal seperti yang ada sekarang, jadi isu ini tiada masalah bebangkit,

Pesuruhjaya PAS Selangor, Dato Dr Hasan Mohd Ali yang turut terlibat dalam perbincangan tersebut menjelaskan bahawa keputusan ini bermakna kedua-dua kaedah iaitu kawalan kendiri atau “self regulation” yang diperkenalkan MB dan pengawalan melalui Enakmen Jenayah Syariah Selangor akan diguna-pakai.

Jelasnya arak tidak boleh dijual kepada orang Islam dan dengan itu kawalan ke atas kawasan penduduk yang majoriti slam sewajarnya segera dimulakan. Pendirian ini membuktikan kerajaan PR prihatin terhadap desakkan dan tuntutan masyarakat Islam dan dalam waktu yang sama mengiktiraf hak masyarakat bukan Islam.

Keputusan ini sekaligus bagi saya menjerat kawan-kawan kita dari Umno, setelah berpenat lelah berhimpun dan menyerahkan memorandum bantahan mahukan arak ini diharam dijual di kawasan majoriti Islam di Selangor, kini mereka perlu pula berarak di kawasan-kawasan majority Islam di negeri-negeri yang dikuasai BN dari Johor ke Melak ke Negeri Sembilan sehinggalah Perak, Perlis, Pahang dan Terengganu.

Siapa jerat siapa sekarang? Siapa masuk perangkap siapa?

Bagi saya lantaklah Umno dengan kegilaan mereka mahukan kuasa dengan menangguk di air keruh, kini air keruh menjadi minuman mereka. Yang penting adalah Islam berjaya dimartabatkan, usaha untuk mencegah kemungkaran yang merupakan perintah Allah swt dapat kita lakukan setelah Umno gagal.

Semoga permulaan ini membuka ruang yang lebih luas untuk nilai dan peraturan Islam dapat dihormati dan disaksikan kejayaannya. Ayuh kita buat kerja untuk Islam.

7 comments:

armouris said...

info tentang minum arak kat sini - Penyalahgunaan Arak

Firdaus said...

Betul juga. Negeri-negeri lain kena lebih bersungguh-sungguh dalam mengawal minuman arak. Bukan sahaja muslim, bahkan non muslim pun dah semakin muak dengan kesa langsung dan tidak langsung alkohol kepada diri, keluarga dan masyarakat.

Anonymous said...

salam,

sama macam umno jugak dulu "self regulation". jadi pas takda beza....

mohd sayuti omar said...

Assamualaikum, saya kesian dan simpati kepada sdr Roslan. Demikianlah kalau kita hidup dalam botol kaca politik, Lan. Sabarlah... lagipun sabar tu separuh daripada iman. Salam MSO.

Nor Azman bin Sukerman said...

Insya Allah, PAS Selangor dah buat apa yang termampu dan ini pencapaianya. Kita memang tak pernah berpuas hati dengan apa yang kita capai tapi sekurang-kurangnya ia adalah satu permulaan yang baik berbanding ada teman-teman yagn masih berkata "tunggulah, bila PAS dah dapat kuasa penuh barulah kita buat", teman PR juga yang kata macam tu. Tahniah PAS Selangor.

Anonymous said...

PAS teruskan sahaja usaha yang murni, termakabul atau tidak itu urusan Allah, jangan jadi seperti ......you know who, selama 50 tahun memerentah lansung tidak membuat percubaan untuk memperbaiki keadaan.

anaklangkawi said...

salam..
mmgla arak tidak boleh dijual kepada org Islam. jadi apa bezanya kenyataan DSAI..?

p/s: martabatkan Islam..