Monday, January 19, 2009

Ku Li hina Umno, tak mengapa

Setelah menang dalam pilihan raya kecil parlimen Kuala Terengganu, Mursyidul Am PAS Tuan Guru Dato Nik Abd Aziz Nik Mat mengeluarkan pesanan agar orang-orang PAS jangan mengeluarkan kenyataan sehingga menyingung perasaan pihak lawan. Demikianlah baiknya asuhan pimpinan PAS terhadap ahli-ahlinya.

Tetapi bagaimana pula sesama Umno?

Dalam akhbar The Sun hari ini, ahli parlimen Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah berkata, kekalahan BN itu merupakan satu penghinaan tiga kali berturut-turut dalam tempoh 10 bulan terhadap Umno. Tiga kali yang dimaksdukan beliau itu bermula dari PRU ke 12 pada 8 Mac tahun lalu, PRK Permatang Pauh dan kini Kuala Terengganu.

Kata Ku Li lagi keputusan KT memberi mesej bahawa rakyat menolak Umno yang ada sekarang serta kepimpinannya. Malangnya kata beliau walaupun berkali-kali diingatkan oleh rakyat namun Umno tetap tidak berubah atau memberi sebarang respon.

Tambah beliau di KT Umno tewas dengan majoriti besar di kawasan majoriti Melayu dan ini meletakkan tandatanya adakah Umno masih relevan pada orang-orang Melayu? Jika Umno sudah tidak relevan pada orang-orang Melayu, kata Ku Li, maka formula BN telah berkubur!

Saya yakin kenyataan pedas Ku Li ini pasti menguris hati rakan-rakannya dalam Umno terutama mereka yang berada diteraju kepimpinan peringkat tertinggi. Bagi Ku Li barangkali kenyataan kontrversial ini perlu dikeluarkan kerana beliau mahu melihat Umno terus kekal hidup. Kerana beliau bukan PAS maka teguran Tok guru itu tidak terpakai terhadapnya. Apa pun kita mengharapkan kenyataan itu mampu mengetuk pintu hati rakan-rakannya dalam Umno agar berfikir dengan panjang dan masak.

Kalau Umno sudah tidak relevan, bagaimana?

2 comments:

syphoon said...

Salam...

Akhi, tergelak kecil ana baca soalan last tu...

Sudah terang lagi bersuluh, ibarat purnama mengambang di malam hari

=)

al-brangi Online said...

kita latihkan anak2 di PASTI membaca talkin