Friday, December 22, 2017

PAS pertahan kedudukan Islam dalam pemerintahan

“Penasihat Agung” DAP Lim Kit Siang pernah menukilkan di dalam blognya bahawa jika berlaku Tsunami Melayu dalam PRU ke 14 kelak dan lonjakkan protes pengundi Melayu itu berpihak pada Pakatan Harapan, tidak mustahil gabungan politik dikepalai DAP itu mampu menguasai Putrajaya, selain memerintah 5 buah negeri di Semenanjung Malaysia.

Menurut Kit Siang lagi jika PH mampu melonjakkan sokongan pengundi Melayunya sebanyak 10 peratus berbanding PRU ke 13 dan menguasai 5 peratus lagi tambahan sokongan pengundi bukan Melayu, maka DAP dan pakatannya akan menang 113 kerusi Parlimen iaitu menguasai majoriti mudah untuk mengambil-alih kerajaan Persekutuan.

Selain itu kerajaan negeri-negeri Perak, Negeri Sembilan dan Johor akan dikuasainya selain mempertahankan Selangor dan Pulau Pinang.

Memang cita-cita PH adalah merampas dan mengusai Putrajaya dari tangan Umno dan BN,

Soalnya, parti manakah dalam PH yang akan dominan jika mereka menguasai tampuk kuasa kerajaan Persekutuan? Perkara ini penting kerana sudah pasti parti yang paling dominan dalam gabungan berkenaan yang terdiri dari DAP, PKR, Pan dan Bersatu, yang akan menentukan hala-tuju kerajaan “baru” nya nanti.

Takkanlah contohnya jika DAP memenangi 50 kerusi, PKR 35, Pan 13 dan Bersatu 15 maka jawatan Perdana Menteri diberikan kepada PKR, Pan atau Bersatu?

Masakan DAP yang paling dominan ketika itu mau melepaskan haknya untuk menuntut kerusi politik tertinggi dalam negara. Masakan Kit Siang jika benar DAP memenangi 50 kerusi tidak mahu menjadi Perdana Menteri setelah hampir 50 tahun bergelut dalam politik tanahair.

Takkanlah PM diberikan kepada PKR atau Bersatu atau Pan.

Menyedari hakikat dan kemungkinan inilah maka Presiden PAS Datuk Seri Tuan Guru Hj Abd Hadi Awang dengan penuh tanggungjawab baru-baru ini memberi gambaran cita-cita tersirat DAP dan khasnya Kit Siang dalam PRU ke 14 nanti.

Ia sebagai satu amaran dan peringatan buat para pengundi di Malaysia khasnya para pengundi Melayu dan Islam. Kesan dan impak apabila seorang “non Muslim” bangkit dan memegang kuasa sebagai Perdana Menteri di Malaysia perlu diketahui semua.

Benar ianya bukanlah satu kesalahan atau melanggar mana-mana peruntukkan Perlembagaan Persekutuan atau mana-,mana undang-undang atau peraturan, namun kesan dan impakmnya bakal merobah dan mencabar segala “status quo” yang ada dalam masyarakat kita.

Bersediakah Malaysia yang menjoriti rakyatnya terdiri dari masyarakat Melayu yang beragama Islam dikuasai oleh seorang Ketua Eksekutif yang bukan Melayu dan bukan Islam?

Bagaimanakah Perdana Menteri baru itu nanti mahu berjaya dengan jawatannya sedangkan agama Persekutuan adalah Islam, Raja-raja Melayu sebagai pelindung agama Islam dan adat Melayu perlu diberi nasihat dari seorang Perdana Menteri. Institusi Agama, JAKIM di peringkat Persekutuan dan Majlis-majlis serta Jabatan agama diperingkat negeri-negeri selain urusan dan pembangunan sekolah-sekolah dan institusi pengajian tinggi agama, pengurusan zakat, pengurusan Haji, urusan masjid dan surau, mahkamah dan pentadbiran undang-undang Islam semuaya perlukan sinergi antara Perdana Menteri dan Yang Dipertuan Agong, Raja-raja Melayu dan negeri-negeri.

Mampukah Kit Siang melakukan semua itu?

Kerana itu PAS bertanggungjawab memperingatkan rakyat kerana tidak sanggup Islam kelak diperintah dan dikuasai oleh seorang non Muslim. Rakyat khasnya majoriti yang Melayu dan Islam perlu sedar dan diberitahu akan kesannya.

Mungkin entah atas apa sebab rakyat Malaysia khasnya yang majoriti berbangsa Melayu dan beragama Islam tiba-tiba sudah tidak memperdulikan lagi nasib dan masa depan mereka. Asal sahaja mereka boleh membawa perubahan, kuasa politik tertinggi dalam negara dipegang oleh seorang pemimpin non Muslim pun sudah tidak membimbangkan mereka, PAS tetap akan bangkit menentangnya.

Bagi PAS keutamaan mengekalkan kepimpinan Islam dalam negara, apalagi menaikkan kepimpinan Islam yang bersungguh mahu memartabat dan mendaulatkan Islam adalah kritikal dan penting.

Ini bukan isu PAS mahu kekalkan kuasa politik Umno, tetapi ini soal survival dan masa depan ummah dan Islam itu sendiri.

Cita-cita perjuangan PAS sebagaimana termaktub dalam perlembagaanyaa adalah untuk memartabat dan mendaulatkan Islam sehingga ia menjadi satu sistem kehidupan bermasyarakat dan bernegara.

Mana mungkin PAS mahu mengizinnkan atau memberi laluan kepada seorang umpama Kit Siang senang-senang naik keteraju kuasa dan melebarkan jalur sekularismanya sehingga merongkai dan memisahkan segala “status quo” berkaitan Islam yang selama ini kita pertahankan sejak Merdeka.

PAS akan pertahankan bahawa Malaysia mestilah berketuakan seorang Perdana Menteri Muslim.

Untuk itu PAS bertanggungjawab menjelaskan perkara dan kebimbangan ini kepada rakyat semoga mereka sedar dan tidak akan terjerumus dalam membuat kesilapan sehingga memungkinkan seorang yang mewakili masyarakat minoriti naik menguasai nasib dan hidup masyarakat majoriti. roslansms@gmail.com

No comments: