Friday, January 01, 2010

Jangan naikkan harga kemanisan senyuman anda

Pagi tadi semasa pergi ke kedai runcit biasa saya untuk membeli akhbar tempatan hari ini saya terdengar bualan antara si India pemilik kedai dan seorang pelanggannya Tionghua nya.

Mereka merungut sambil mebebelkan sesuatu. Akhirnya tertangkap oleh telinga saya. Mereka sedang merungut berkenaan berita kenaikan harga gula berkuatkuasa tengah malam semalam.
Kata mereka makin mahallah harga teh tarik kedai mamak nanti.

Ya, untuk kesekian kalinya kerajaan persekutuan BN mengumumkan kenaikan harga gula melalui Kementerian Perdagangan DalamNegeri. Melalui pemakluman kementerian berkenaan harga gula naik 20 sen sekilo iaitu ke RM1.65 sekilo di Semenanjung danRM1.75 sekilo di Sabah dan Sarawak. Alasannya harga gula dunia telah naik sejak bulan Ogos lalu, maka kerana Malaysia duduk atas dunia, suka tak suka kena naiklah juga.

Bagi rakyat jelata sudah pasti kenaikan ini menambahkan lagi beban kehidupan masing-masing. Namun yang baiknya sekurang-kurangnya ia memaksa kita mengawal penggunaan gula ke atas kehidupan harian masing-masing.

Dan janganlah kerana naik harga gula maka kemanisan dari senyuman kita masing-masing turut berkurangan. Senyumlah kerana kata Rasulullah senyum itu sedekah. Sabda Baginda saw:

Tiap-tiap amalan makruf (kebajikan) adalah sedekah. Sesungguhnya di antara amalan makruf ialah berjumpa kawan dengan wajah ceria (senyum) dan mengurangi isi baldi mu untuk diisikan ke mangkuk kawan mu.
(Hadis riwayat Ahmad)

No comments: