Thursday, August 27, 2015

Jasa dan warisan pemerintahan Mahathir

Ikuti ROSLAN SMS di Harakah (print) Bil. 2075 Edisi Jumaat muka F8

Kalau di Amerika Syarikat mantan Presiden mereka diberikan penghormatan yang tinggi oleh rakyat dan negara. Mereka diiktiraf sebagai negarawan dan waktu persaraan mereka sering dipenuhi dengan kerja-kerja yang bermanfaat buat negara setimpal dengan kedudukan mereka sebagai bekas ketua negara.

Mengikt tradisinya mantan Presiden sering digunakan oleh Presiden yang berkuasa untuk mewakilinya dalam tugas-tugas khas diplomatik melibatkan negara lain seringkali sebagai wakil terutama dalam upacara-upacara rasmi luar negara termasuklah istiadat pengkebumian ketua negara, ulangtahun hari kebangsaan negara lain dan seumpamanya.
Mereka juga kadangkala terlibat diperingkat antarabangsa sebagai pemerhati pilihanraya, wakil damai dan yang setaraf dengannya.

Ringkasnya mantan Presiden biasanya bebas politik dan sejurus bersara mereka sering memelihara waktu persaraannya itu dengan tidak melibatkan diri dalam sebarang aktiviti, isu-isu apalagi masalah politik yang melibatkan negara mereka.

Di Malaysia kita punya lima orang bekas Perdana Menteri. Empat bersara manakala seorang iaitu Allahyarham Tun Abd Razak, meninggal semasa dalam perkhidmatan.

Almarhum Tunku Abd Rahman umpamanya sepanjang persaraannya telah benar-benar meletakkan dirinya untuk dihormati sebagai seorang negarawan. Mana sahaja ketua-ketua negara asing yang berkunjung ke tanahair biasanya akan mengambil kesempatan menziarahinya selaku Bapa Kemerdekaan Negara. Beliau demikian sehinggalah ke penghujung usianya apabila Umno diharamkan pada tahun 1988 dan Tunku mengambil sikap politik dengan menyebelahi Tengku Razaleigh Hamzah.

Begitu juga Allahyarham Tun Hussien Onn, kekal sebagai negarawan sepanjang 11 tahun persaraannya sehinggalah meninggal dunia pada tahun 1990.

Tun Abdullah Ahmad Badawi yang bersara sebagai PM Malaysia yang ke lima pada tahun 2009, pun begitu juga sehinggalah ke hari ini. Kehidupan persaraannya dipenuhi dengan aktiviti sosial dan kemasyarakatan walaupun menantunya terlibat secara langsung sebagai Ketua Pemuda Umno.

Ini berbeza sama-sekali dengan Tun Dr Mahathir Mohammad yang bersara sebagai PM pada tahun 2003 jauh sebelum Tun Abdullah. Tidak sebagaimana mantan PM yang lain-lain, Dr Mahathir kebelakangan ini semakin vocal, aktif berpolitik dan seolah ke hadapan dalam mengkritik dan campurtangan dalam urusan politik dan pentadbiran negara.
Ada yang mengatakan semakin lanjut usianya semakin kuat dan ligat beliau menyerang kerajaan.

Isunya jika pandangan-pandangan beliau itu jujur dan membina sudah pasti ia dihormati dan wajar diberikan perhatian. Cumanya Dr Mahathir ini seorang personaliti yang punya banyak sejarah yang silam yang tidak pernah disenangi banyak pihak. Jangankan PAS sahaja, PKR, DAP, NGO malahan mereka yang dalam Umno dan BN juga banyak menyimpan parut kerana terluka dizaman 22 tahun Dr Mahathir sebagai PM dahulu.

Dan hari ini ramai melihat Dr Mahathir memiliki kepentingan peribadi apabila beliau beria-ia menonjolkan diri untuk membelasah kepimpinan negara. Bukannya kita kasih atau mempertahankan kemungkaran pimpinan negara, malah kita juga terlibat dengan desakkan dan tuntutan merobohkan kemungkaran dan membina yang makruf atas runtuhan kemungkaran itu akan tetapi bagi Dr Mahathir ketara sangat agendanya.

Pertalian darah yang pekat bersama MB Kedah, Mukhriz berkemungkinan menjadi punca besar kesungguhan Dr Mahathir “berperang sabil” bersama PM dan kabinet.

Terbaru Dr Mahathir mengeluarkan kenyataan menyeru agar pihak pembangkang mencari formula agar Dato Seri Najib Tun Razak dapat diturunkan dari jawatan Perdana Menteri. Walaubagaimanapun syaratnya menurut beliau Barisan Nasional kekal memegang teraju negara.

Demikianlah licik, cerdik dan pintarnya Dr Mahathir. Seakan beliau putih bersih bagaikan malikat sepanjang 22 tahun sebagai PM dahulu.

Dalam hal ini Timbalan Presiden PAS Dato Tuan Ibrahim Tuan Man dengan tegas berkata bahawa cadangan Dr Mahathir itu “separuh masak” dan tidak sekali-kali akan membawa kepada penyelesaian masalah yang dihadapi negara. Rakyat mahu diberi perhatian dan diselamatkan.

Isu rasuah, GST, kenaikan kos hidup, mata wang ringgit yang merudum jatuh, skandal 1MDB dan isu penyaluran dana asing sebanyak RM2.6 bilion ke akaun PM adalah antara isu-isu hidup yang sedang menyengat dan menghantui kehidupan rakyat dan ia bukan hanya berpunca dari PM seorang, ia berpunca dari kepincangan dan ketempangan parti yang memerintah iaitu Umno dan BN zaman berzaman.

Menurunkan Najib semata-mata, bukanklah penyelesaian malah membuka peluang bagi masalah baru pula diangkut masuk sedang yang lama belum tentu selesai kerana Umno dan BN masih berkuasa.

Sebagaimana kenyataan Dato Tuan Ibrahim, budaya dan sistem pentadbiran negara yang korap dan pincang ini diwarisi oleh Najib bukannya dari orang lain tetapi dari Dr Mahathir jua.

Bermakna kita turunkan Raja Ketam tetapi menaikkan ketam juga sebagai Raja, akhirnya sampai bila-bila kita tidak akan mampu berjalan lurus.

Krisis keyakinan terhadap PM hari ini tidak akan selesai jika sekadar menukar beliau dengan yang lain namun dari parti memerintah yang sama. Ianya hanya boleh berkesan jika parti yang memerintah digantikan dengan yang lebih komited dan bersih.

Bagi PAS itulah yang telah dilakukannya di Kelantan. Setelah rakyat tertekan dan resah dengan pentadbiran Umno di sana sekian lama, maka pada tahun 1990 perubahan total dilakukan rakyat Kelantan dan Pas kekal selama 25 tahun menawarkan  rakyat dengan kepimpinan yang istiqamah dan bersih.

Berbalik kepada gesaan Dr Mahathir yang separuh masak itu bagi saya rakyat perlu fikirkan penyelesaian yang lebih praktikal dan bermakna.

Dato Tuan Ibrahim menyimpulkan bahawa dalam hal ini PAS mengemukakan dasar Islam sebagai asas perubahan kerana ia bersifat lebih menyeluruh dan sesuai dengan suasana dan keadaan.

Lama sudah rakyat terperangkap di bawah parti memerintah yang ada, bukan Najib seorang malah termasuklah Dr Mahathir dan yang lain-lain. Krisis dan masalah terus-menerus melanda tanpa petanda akan reda. Oleh itu tibalah masanya kita berfikir secara waras dan matang.

Dr Mahathir bolehlah mengeluarkan pandangan dan cadangan tetapi dalam hal kepincangan negara ini, beliau terlupa bahawa sumbangannya bukan sedikit. Menerima nasihat beliau dalam hal ini hanya akan terus menyiksa kita.

Jangalah kita jadi orang Melayu yang mudah lupa sebagaimana yang sering dimadahkan oleh Dr Mahahtir satu ketika dahulu.

No comments: