Tuesday, August 14, 2012

Nik Aziz: Biar "geger"......(14/8/12)


Kata Tok Guru Nik Aziz semakin Karpal “geger” berkenaan Hudud dan Negara Islam maka orang sebenarnya akan semakin faham mengenainya.
Sementara itu hari ini dalam akhbar NST dua orang pakar dan pengamal undang-undang juga mula “geger” berkenaan isu ini yang saya yakin sebagaimana pandangan Tok Guru akan membuka mata orang ramai berkenaan isu yang diperbahaskan dan memberikan kefahaman.

Prof Emeritus Datuk Dr Shad Saleem Faruqi berkata kepada NST:
"A problem will occur because if a crime is committed by two different people, one is a Muslim and another a non-Muslim, two different sets of law need to be applied to them. That would not be fair."

Beliau membangkitkan isu “keadilan”, katanya tidak adil apabila ada dua jenis undang-undang berbeza untuk menghukum satu kesalahan. Tak tahulah yang “tidak adil” yang dimaksudkan itu merujuk kepada si  bukan Muslim atau si Muslim.
Yang menariknya sebagai seorang pakar undang-undang Shad dalam NST mengatakan jika Hudud mahu dilaksana, walau untuk orang Islam sahaja, Perlembagaan Persekutuan perlu dipinda kerana kuasa perundangan jenayah terletak padanya.

Kenyataan ini menyanggah pandangan Karpal sebelum ini yang mengatakan bahawa Malaysia adalah sebuah Negara Sekular dan hakikat tersebut tidak boleh diubah walau melalui pindaan dua pertiga majoriti di Parlimen.
Oleh yang demikian benarlah pandangan Tok Guru semakin “geger” semakin terserlah kefahaman orang ramai berkenaan Hudu dan Negara Islam.

No comments: