Monday, August 13, 2012

Berbilang kaum Malaysia dan Singapura: Mana terbaik? (13/8/12)


Perdana Menteri Singapura Lee Hsien Loong semalam dilaporkan oleh Berita Harian Singapura hadir dalam sebuah majlis berbuka puasa anjuran Kelab Masyarakat Kebun Baru di Ang Mo Kio Avenue 4. Dalam majlis tersebut Lee mengatakan:
Perpaduan antara penduduk berbilang kaum di sini merupakan ciri yang membezakan Singapura daripada beberapa masyarakat berbilang kaum di negara lain.

Saya percaya Negara lain yang Lee maksudkan itu adalah kita di Malaysia. Sememangnya Singapura dan Malaysia walaupun duduk berjiran namun sentiasa bersaing antara satu sama lain. Bukan hanya di padang bola, apa sahaja isu memang zaman berzaman sejak Singapura berpisah dari Malaysia, ada-ada sahaja isu yang dibalahkan.
PM Lee Hsien Loong berbuka dengan masyarakat Islam sana
Kebetulan Tuhan jadikan sifat berbilang kaum antara Singapura dan Malaysia itu mirip sekali. Di Singapura dari segi demografi pecahan penduduknya adalah 77% Cina 14% Melayu India dan selebihnya 9% manakala di Malaysia Melayu dan Bumi[utera lain  61% Cina 24% India dan lain-lain 15%.

Di Singapura masyarakat Cina majoriti dan Melayu minority manakala di Malaysia sebaliknya.
Kerana itu kita akui memang sifat berbilang kaum di Singapura itu unik malah demikianlah juga di Malaysia.

Isu ini menarik dan boleh diperbahaskan panjang lebar, dalam keadaan minoriti bagaimana nasib masyarakat Melayu di Singapura jika berbanding dengan masyarakat Cina di Malaysia yang juga minoriti. Perbahasan kalau berasakan fakta dan rasional tanpa prejudis perkauman menarik untuk diteliti dan dikaji tapi kalau ducampur-aduk sentimen perkauman, pasti tak akan membawa kemana.
Saya akan cuba teroka isu ini dari masa kesemasa sekadar mencetuskan bahan perbincangan. Apa pun selaku rakyat Malaysia kita hargai masyarakat berbilang kaum Malaysia yang kita bina bersama yang kita yakin jauh lebih makmur dan bertoleransi terbaik lebih baik dari yang lain.

1 comment:

kampong lad said...

pm singapore boleh dok besila lagi, sudu & garpu pun tak nampak.