Sunday, April 24, 2011

Antara Beng Hock dan Sarbani

Apabila mayat mendiang Teoh Beng Hock dijumpai dalam keadaan terlungkup pada pagi 16 Julai 2009 di bumbung di kaki bangunan Plaza Masalam ia mencetuskan pelbagai spekulasi. Mendiang merupakan Pembantu Khas kepada EXCO Selangor yang juga Pengerusi DAP Negeri ketika itu Ean Yong Hian Wah. Beliau sehari sebelumnya dipanggil untuk siasatan di Pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia Selangor, atas pertuduhan rasuah di tingkat 14 bangunan berkenaan.

Bagaimana seorang anak muda yang dijadualkan berkahwin keesokan harinya boleh “terjatuh” dari tingkat 14 bangunan berkenaan sedangkan beliau dilaporkan memberi kerjasama dalam siasatan SPRM itu, dan beliau juga dikenali sebagai seorang yang peramah dan baik peribadinya.

Berita kematian mengejut Beng Hock itu mendapat liputan meluas khasnya dikalangan masyarakat Cina Malaysia. DAP serta-merta melancarkan kempen “Justice for Beng Hock” apabila mengesyaki kematian mendiang ini mungkin berpunca dari pihak ketiga lantas menunutut siasatan oleh sebuah suruhanjaya terbuka. DAP malah membawa insiden kematian tragis mendiang ini kemana sahaja ia pergi termasuklah dalam kempen-kempen pilihanraya kecil dan ternyata ia berjaya membangkitkan sentimen simpati khasnya dikalangan pengundi Cina yang semakin marah kepada parti pemerintah apabila tidak berpuas hati dengan punca kematian mendiang.

Sehingga hari ini hasil dari desakan banyak pihak kerajaan telah pun menubuhkan sebuah Suruhanjaya Diraja yang sedang menyiasat punca sebenar kematian Beng Hock. Pihak Suruhanjaya masih belum mengeluarkan keputusannya.

Namun benarlah sebagaimana ditulis oleh bekas PM Tun Dr Mahathir di dalam memoirnya “A doctor in the house” bahawa politik perkauman tetap wujud dalam Negara Malaysia yang berbilang kaum ini walaupun dikalangan yang maju dan terpelajar. Lantas dalam kes mendiang Beng Hock ini walaupun sentimen simpati masyarakat Cina terhadap mendiang dan dalam hal ini terhadap DAP begitu menebal tetapi kaum lain khasnya orang-orang Melayu tidak pula menganggapnya sebagai sesuatu yang luarbiasa.

Tambahan pula ada golongan politik tertentu yang mereka-reka dan mencanang-canangkan cerita kononnya kematian mendiang adalah berpunca dari “bunuh diri” tanpa melibatkan mana-mana pihak lain.

Maka jadilah orang Melayu rata-rata tidak berasa apa-apa berikutan kematian tragis itu walaupun ianya hangat dikalangan masyarakat Cina sehingga mencabar kredibiliti kerajaan BN. Hanya PAS sahaja sebagai anggota Pakatan Rakyat yang merupakan kelompok Melayu yang membawa isu ini itupun tidak tanpa diperli dan dicaci oleh rakan-rakan mereka dari Umno kononnya PAS membela seorang Cina yang mati bunuh diri!

Gambar hodoh yang mewarnai imej pihak SPRM ekoran kematian Beng Hock itu terus terlekat dikalangan setengah-setengah pihak khasnya dikalangan masyarakat Cina walaupun dikalangan orang-orang Melayu ia agak “suam”.

Tiba-tiba dengan takdir Allah swt tanpa diduga berlaku lagi satu insiden “kematian mengejut” seumpama Beng Hock pada 6 April baru-baru ini. Berlaku sekali lagi juga di bangunan SPRM dan simati sebagaimana Beng Hock juga sedang disiasat oleh pihak SPRM! Cuma kali ini yang meninggal dunia adalah seorang Melayu Islam.

Mayat Penolong Pengarah Kastam Selangor, Allahyarham Ahmad Sarbani Mohamed dijumpai di tingkat bawah dalam keadaan tertiarap dengan kecederaan serius di bahagian kepalanya dipercayai jatuh dari tingkat tiga bangunan SPRM Wilayah Persekutuan di Jalan Cocharane Kuala Lumpur.

Lalu timbullah seribu satu tandatanya. Masyakarat Cina yang sudah sedia bersimpati terhadap Beng Hock akan semakin serabut kepala mereka memikirkan bagaimana insiden yang sama boleh berlaku selang tak sampai dua tahun sedang siasatan Suruhanjaya Diraja terhadap Beng Hock pun belum selesai. Bagi masyarakat Melayu pula sudah tentu melihat gambar wajah ibu Allahyarham pengsan semasa hari pengkebumian allahyarham sudah cukup menyayat hati sesiapa sahaja yang prihatin.

Laporan-laporan mengenai peribadi allahyarham oleh rakan-rakan dan kenalan beliau mencurah-curah dalam laman-laman web dan blog sekaligus semakin mencetuskan kemusykilan dan syak wasangka. Bagaimana seorang pegawai kanan yang baik peribadinya dan dijadul akan mengerjakan haji boleh bertindak “bunuh diri”?

Ketua Polis Negara mengeluarkan kenyataan bahawa kematian Beng Hock tidak seharusnya disama atau dikaitkan dengan kematian Ahmad Sarbani. Kita menghormati pandangan beliau, walaubagaimanapun hak rakyat untuk tahu dimana bezanya juga perlu dihormati kerana berdasarkan apa yang ada tanpa pengesahan dari mana-mana pihak rakyat lebih yakin bahawa kematian Beng Hock dan kini Ahmad Sarbani adalah berpunca dari tindakan pihak ketiga dan bukannya “bunuh diri”.

Dan yang sahnya kini imej pihak SPRM bukan sahaja tercalar di mata masyarakat Cina dan Melayu tetapi hodoh dan tercalar di mata seluruh rakyat dan tidak mustahil diperingkat antarabangsa juga ekoran kedua-dua kejadian ini.

Apa yang penting diperingkat ini adalah untuk meyakinkan rakyat akan punca sebenar kematian kedua-dua hamba Allah ini. Jangan ada mana-mana pihak diselindungi aatu dibenar menyelindungi kebenaran. Apa yang kelihatan sudah hampir dua tahun berlalu namun sehingga hari ini punca sebenar kematian Beng Hock tidak disahkan manakala kaum keluarga dan kenalan Ahmad Sarbani juga berhak mengetahu punca kematian mengejut allahyarham itu.

Pihak kerajaan menanggung beban menjernihkan keadaan kerana atas prinsip akauntabiliti mereka perlu bertanggungjawab atas tindakan para pegawai mereka kecuali dapat dibuktikan ada elemen jenayah pada mana-mana individu atau golongan yang berkaitan.

Saya yakin isu kematian Beng Hock dan Ahmad Sarbani akan terus diperkatakan oleh rakyat dan tiada siapa boleh menafikan hak mereka untuk bersuara. Kini ia bukan lagi isu perkauman kerana yang mati adalah dari dua golongan kaum terbesar dalam Negara. Rata-rata rakyat kini tanpa mengira ras kaum menuntut agar keadilan diberikan kepada kaum keluarga kedua-dua pihak.

Jika hari ini Beng Hock dan Ahmad Sarbani boleh mati dalam keadaan mengejut sedang siasatan terhadap mereka belum pun selesai, bagaimana esok? Siapa lagi akan mati di kaki bangunan SPRM? Sehingga segala kemusykilan rakyat terjawab dengan penuh meyakinkan, maka kerajaan BN pusat akan menanggung derita hukuman rakyat ekoran kedua-dua insiden malang ini.

Berilah keadilan buat Beng Hock dan Ahmad Sarbani!

ARTIKEL INI TERBIT DALAM AKHBAR MINGGUAN SIASAH BIL. 0260

4 comments:

Anonymous said...

dulu jumpa polis agak menakutkan.sekarang jumpa SPRM mngerikan.huhuhu.jgn makan rasuah.

generasi bundle

Anonymous said...

Generasi bandar sekarang lebih bersikap terbuka dalam memilih politik kepartian..isu2 seks yang dibawa BN, adalah perkara biasa di kws bandar..x termakan langsung..malah sokongan kpd PR semakin meningkat..tgk sajelah...

Anonymous said...

Dari pemerhatian terhadap semua parti di malaysia,selain UMNO..Parti DAP nampak cukup meyakinkan untuk menambah sokongan terutama kalangan kaum Cina..jika dikaji dari segi pendirian serta prinsip setiap ahli parti yang ada terdiri dari ahli majlis PBT, ahli JKKK atau JKP dan sebagainya dari DAP memang mempunyai prinsip perjuangan yang jelas..tanpa rasa takut walaupun dengan kalangan sahabat dalam Pakatan Rakyat...kalau dibandingkan dengan MCA dan Gerakan dalam BN sentiasa tunduk dengan dominan UMNO itulah bezanya antara Pakatan Rakyat dan BN..sekadar pandangan.

Anonymous said...

How about keadilan murid perempuan yg mati dihempas guru sekolah milik pembangkang?