Wednesday, January 12, 2011

Malaysiakini seangkatan Utusan Malaysia?

Malaysiakini ternyata memiliki agenda untuk memporak-perandakan Pakatan Rakyat dan menjatuhkan Datuk Dr Hasan Ali Pesuruhjaya PAS Selangor. Saya nyatakan ini berdasarkan laporan terkini portal berita itu berhubung sidang akhbar yang diadakan oleh PAS Selangor di Pusat Khidmat ADUN Gombak Setia jam 11.30 pagi tadi. Malaysiakini versi Bahasa Inggeris membawa tajuk:

Selangor PAS now warms to Khusrin (PAS Selangor kini menerima Khusrin)

Saya hadir dalam sidang akhbar tersebut dari awal ke akhir malah memiliki rakaman audio sebahagian besar rakaman sidang akhbar itu. Tidak pernah sepanjang sidang berkenaan Dato Dr Hasan atau mana-mana pimpinan PAS Selangor yang hadir menyatakan bahawa PAS Selangor bersedia menerima Khusrin apalagi membuat pendirian yang bertentangan dengan kerajaan negeri Pakatan Rakyat Selangor.

Malah Dato Hasan secara terbuka menyatakan bahawa beliau sepanjang menjadi EXCO Agama dan ketika Khusrin menjadi Pengarah JAIS memang mempunyai banyak perbezaan khasnya dalam hal pendekatan dengan Khusrin. Khusrin kata Dato Hasan sekadar melihat sesuatu isu dalam perspektif seorang pentadbir dan kerana itu banyak bercanggah pandangan dengan beliau.

Kalau dibaca satu persatu laporan yang disediakan oleh Hazlan Zakaria dari Malaysiakini itu tidak nampak pun mana-mana baris secara spesifik Dato Hasan atau PAS Selangor menyatakan yang Khusrin diterima malangnya ia memilih tajuk di atas sebagai modal laporannya dan ternyuata ia suatu fitnah yang amat berbahaya.

Sangka saya cuma media arus perdana yang dikuasai Umno dan BN sahaja punya kualiti penulisan tahap tidak bermoral seperti itu rupa-rupanya media alternatif juga ada yang tidak terkecuali.

Akibatnya satu demi satu ruangan komentar di bawah artikel itu menyerang dan memukul Dato Hasan dan PAS Selangor sedangkan hakikatnya tidak ada pun kenyataan sebegitu yang dibuat.

Tahniah Malaysiakini kerana anda kini sudah seangkatan dengan Utusan Malaysia!

4 comments:

muryadi said...

Malaysiakini memang bermusuh dgn Islam/PAS.

Paling nyata bila Kerajaan PAS Terengganu jatuh pada PRU-11 pada tahun 2004 tempoh hari. Mereka telah mengadakan jamuan/party besar2an meraikannya.

Semoga umat Islam di Malaysia khusunya berhati2 dgn Malaysiakini ini.

falah said...

salam tuan,
mohon siarkan rakaman sidang media tersebut di blog atau youtube.

Telahanku said...

Memang patutlah MB Kedah Ust Azizan tidak membenarkan media arus perdana termasuk Malaysiakini untuk sidang media bersama beliau semasa musim banjir lepas.

Nor Azman bin Sukerman said...

Assalamu alaikum. Tiada siapa pun yang akan senang dengan Islam dan perjuangan Islam melainkan mereka yang ikhlas. Jadi, usah dihairankan dengan tindak tanduk Malysiakini ini.

Yang pasti, kita mesti belajar untuk berhati-hati dalam segala gerak kerja kita.

Buat ahli, penyokong dan pendukung PAS, hakikatnya kitalah lidah sebanar parti dan perjuangan, bukan akhbar seringgit dua atau berita berkopon itu. Ayuh, bangunlah dengan lidah tersusun untuk menyampaikan dakwah dan jihad kita.