Saturday, November 20, 2010

Jangan sampai rakyat naik angin

Kerajaan Pakatan akyat Selangor sedia bekerjasama dengan SPRM dalam siasatan mereka terhadap Yayasan Selangor. Begitulah pendirian kerajaan negeri. Ini ekoran pendedahan terhadap pembaziran yang dilakukan oleh pihak pengurusan yayasan berkenaan sehingga membangkitkan murka Tuanku Sultan.

Ada orang bertanya takkanlah Tan Sri Khalid selaku Pengerusi Yayayasan tidak tahu menahu hal ini? Saya percaya Tan Sri jujur dalam jawabannya kerana selain MB beliau juga bertindak sebagai pengerusi dalam puluhan badan, GLC negeri dam agensi lain.

Kejujuran Tan Sri itu cuba digunakan sebagai bahan kononnya untuk memerangkap MB dan kerajaan negeri.

Ini mengingatkan saya akan satu wawancara antara wartawan The Star dengan bekas MB Khir Toyo apabila isu siasatan kes BALKIS bangkit dalam SELCAT pada bulan April tahun lalu. Antara wawancaranya:

Q: Datin Khairiyah said your delegation did not meet anyone from the Disney World management team?

A: The arrangement was done by the PNSB management. On the itinerary, there was supposed to be a meeting with them but I don’t know why they cancelled it. You cannot blame me for it.

Q: You said you do not know why they cancelled a meeting with the Theme Park management?

A: Yes. I don’t know. The PNSB management should know. They sent a Recce team there earlier and everything should have been okay.

Q: It cost RM366,000 to send the Recce team ahead and yet they could not organise a meeting with the Disney World Theme Park? Are you saying the PNSB officers are not competent?

A: The Recce team was decided by management not by board.

Q: Why couldn’t they just call or e-mail to fix an appointment? Why do they have to go all the way there to fix the programme?

A: All this was decided by the management. I am the chairman (of the board) and they are the ones who set the programme and I just go for it. In fact sometimes the programme just comes to my table where to meet etc and I just follow. I did not ask for this and that. The PNSB management decided and I just followed.

Menurut Khir semua keputusan dibuat oleh pihak pengurusan. Saya sekadar Pengerusi (lembaga) dan merekalah yang menetapkan program dan saya ikut sahaja.

Sekurang-kurangnya dalam isu Yayasan Selangor ini ia melibatkan majlis keraian yang melibatkan Tuanku, MB dan dif kenamaan negeri serta jemputan. Dalam kes Khir RM1.7 juta dibelanjakan kononnya untuk melawat sambil belajar taman tema Disneylanda. Sebaliknya tiada mesyuarat atau taklimat diberikan oleh pihak pengurusan Disney, Khir, isteri anak-anak dan orang gaji serta rombongan sekadar makan angin.

Tak naik angin ke?

1 comment:

Anonymous said...

Salam, TS Khalid yang saya kenal buat setakat ini adalah seorang yang profesional, tegas dan 'humble' berbanding MB Selangor sebelum ini, kebanyakan yang buat perkara negatif kemungkinan adalah kakitangan pengurusan atau bawahan...saya menyokong tindakan TSK dalam menangani hal ini...dan moga rakyat Srlangor tidak tertipu dengan helah kempen Selamatkan Slangor oleh UMNO kerana baik selamatkan Umno tu dulu...kalau nak cite banyak dah taik yang dibuat dulu..pemerintah sekarang pulak yang terpaksa bersihkan taik..tapi tak dihargai...sedarlah penyokong UMNOBN..