Monday, September 13, 2010

Hari Raya dan pilihanraya

Menurut The Star online seramai 301,653 pengundi baru telah didaftarkan di seluruh negara bagi tempoh enam bulan pertama tahun 2010. Daripada jumlah itu 56% atau 169, 850 didaftarkan melalui usaha parti-parti politik yang didaftarkan melalui Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia.

DAP mendahului parti-parti politik dalam kempen mendaftarkan pengundi-pengundi baru ini iaitu dengan berjaya mendaftarkan 55,321 pengundi, diikuti Umno sebanyak 54,872. PAS mendaftarkan 38,618 manakala PKR 13,098.

Angka-angka ini seharusnya menginsafkan kita betapa pentingnya kempen ini terus dipertingkatkan. Kalau kita berhasart melonjakkan kemenangan Pakatan Rakyat mengatasi pencapaian PRU 2008 maka semua pihak kena bekerja kuat. Tahniah kepada DAP kerana terus mendahului parti-parti lain dalam usaha ini.

Ternyata Umno dan BN tampak terus lesu, namun jangan perkembangan ini melenakan kita. Parti-parti PR jangan terlalu banyak “politicking”, tumpukan kepada kerja-kerja yang lebih bermanfaat yang bakal mengekalkan kedudukan yang ada dan membawa kita kepada merealisasikan impian yang sedia ada.

Pastikan anak-beranak, saudara-mara dan kenalan kita semuanya sedia berdaftar untuk layak mengundi pada PRU ke 13 nanti. Kurangkan bercakap, banyakkan bekerja. Raya-raya juga tapi tumpuan pilihanraya jangan lupa.

1 comment:

Anonymous said...

bro Roslan,
kalo bro bertanding utk PArlimen Puchong, saya akan vote ..

Kalo kasi kat DAP, sorrylah ... pru kali ni saya vote BN balik!